Представители на "Демократична България" не са били допуснати да присъстват на заседанието на правна комисия към НС, където да изкажат позицията си по разглежданите от комисията поправки в Изборния кодекс, внесени от управляващите. Това съобщават те в писмо до медиите. 

"По всички възможни начини на нас ни се пречи да установим комуникация с депутатите, които ще гласуват тези правила, които са, по нашата оценка, най-лошото, което може да се направи за българските избори." - заяви Антоанета Цонева, експерт по изборен процес и член на ИС на "Да, България!".

ГЕРБ не събраха подкрепа как да се гласува за ВНС
Обновена

ГЕРБ не събраха подкрепа как да се гласува за ВНС

ДПС отказаха да гласуват различните предложения за вота за ВНС

Цонева поясни как, въпреки подадената официално заявка за присъствие на двама представители на ДБ, днес тя и експертът по електронно управление Божидар Божанов с изненада са установили, че имената им липсват в списъка на допуснатите до заседанието. След разговор по телефона с правната комисия, представителите на ДБ са били посъветвани да наблюдават заседанието онлайн.

"Не искаме да наблюдаваме, искаме да изразим позицията си, разработена от нашите експерти. Имаме силни предложения, които да гарантират честността на процеса. Това, което се случва в момента, по един от най-важните въпроси, в една демократична страна, да нямат право заинтересованите да изразят позиция, да участват. Нашият дълг към гражданите е да осигурим честен изборен процес, отвъд тясно политическите процеси. На тези избори - предсрочни или не - ще ходим всички", подчерта Цонева. По думите ѝ аналогични трудности са срещнали и други заинтересовани.