Критичното положение на "Топлофикация София" се дължи на ниския управленски капацитет на дружеството и на цялата общинска администрация. Това се посочва в декларация на "Демократична България" в Столичния общински съвет.

На фона на предложенията за вдигане на данъците в столицата от ДБ изтъкват, че общинската администрация не съумява да управлява адекватно онова, което вече й е било поверено. Затова общинските дружества, вместо да допринасят за приходите на града, тежат като воденичен камък на шията на всички граждани, категорични са те.

Те определят като "истински погром" за Топлофикация загубените за 9 месеца 8 млн. лева, при положение че планираните загуби за цялата 2019 г. са били 14 млн. лева. Според "Демократична България" е очевидно, че този резултат е следствие от изключително слабо управление на компанията.

По тази причина те призовават Столичният общински съвет, който е принципал на дружеството, да участва по-активно в управленския процес, включително чрез връщането на едностепенна форма на управление - без надзорен и управителен съвет, а само със Съвет на директорите, който да се избира директно и да отговаря пред Столичния общински съвет.

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

За нов изпълнителен член на УС е утвърден Александър Александров

От ДБ изтъкват, че решението за избора на нов изпълнителен директор на дружеството е било взето направо чрез гласуване в Надзорния съвет, без ясни правила.

Те настояват и незабавно да се приемат мерки за изграждане на капацитет за директно участие на "Топлофикация София" на енергийната борса без посредници. За целта изразяват готовност да окажат експертна помощ за подобряване на финансовото състояние на дружеството.

От "Демократична България" призовават всички членове на Надзорния и Управителния съвет на дружеството да подадат оставка, тъй като именно те били отговорни за огромните дългове. Те настояват и да бъде избран нов независим контрольор от средите на одиторските компании, признати в международен план, който да проследи събитията, довели до финансовата криза в топлофикационното дружество.

Шефът на "Топлофикация София" отрича дружеството да е спряло да плаща задълженията си

Шефът на "Топлофикация София" отрича дружеството да е спряло да плаща задълженията си

По думите му се очакват 10 млн. лв. от изравнителни сметки

Сред исканията им е и започването на процедура за външен мениджър на компанията. Това според тях трябва да е фирма, която не е обвързана със структурите, които досега са източвали дружеството.

"Крайно време е "Топлофикация София" да се превърне в модерно енергийно дружество, което активно внедрява новите постижения за ефективно и екологично производство на електрическа и топлоенергия; участва без посредници на енергийната борса и печели от високоефективното комбинирано производство; предлага най-добрите услуги на поносими за клиентите цени; носи полза на всички софиянци, а не прахосва парите им и ограничените природни ресурси", посочва се още в декларацията.

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева

"Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 млн. лева

Сумата е само част от общия дълг от 120 млн. лева на топлофикационното дружество