От "Демократична България" целят да пренесат битката за изграждане на проекта АЕЦ "Белене" на масата на европейските институции.
Това обяви бившият депутат Мартин Димитров на брифинг.

По думите на Димитров проектът за АЕЦ "Белене" е финансово, сеизмично и екологично опасен за България.

"Освен това ние ще настояваме пред европейските институции всичко да започне отначало по отношение на АЕЦ "Белене".

Той не отговаря и не може да отговори на изискванията", отбеляза Димитров и допълни, че Европейският парламент и Европейската комисия бързо ще разберат, че сеизмичният риск е риск за всеки един европеец.

Каквито и договорки да са направени с Москва, те не важат за европейските институции. Тези уговорки и тъмни сделки трябва да бъдат спрени, обясни Димитров.

На въпрос на news.bg как биха коментирали думите на президента на България в периода 2002 - 2012 г. Георги Първанов, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще отвори над 50 000 работни места, от "Демократична България" заявиха, че неговото изказване е некомпетентно, защото в ядрените централи работят до 800 човека.

Техните сметки са, че с изграждането на този проект могат да се закрият между 50 - 100 000 работни места. Работните места, които могат да закрити са заради това, че данъците и сметките за ток ще бъдат повишени многократно.

От "Демократична България" посочиха, че ако се изгради АЕЦ "Белене", това би довело до затваряне на всички централи в България, както и на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Евродепутатът Светослав Малинов от своя страна заяви, че вече е уведомил комисаря по енергетика за всички факти, анализи и опасения по проекта. Той е убеден, че европейските институции ще следят какво се случва по този проект и ще изисква от българското правителство да приложи всички критерии, които са необходими.

"Мога да обещая, че ще задвижа още няколко стъпки пред европейските институции. На първо място трябва да задвижа процедурата за декларация срещу АЕЦ "Белене" относно сеизмичната опасност, да се срещна с румънските колеги и да поискам тяхното мнение, както и да установя трайно сътрудничество с европейската партия на "Зелените", закани се Малинов.

Според него, това са стъпките, които трябва да се предприемат до края на година.

Изграждането на проекта за АЕЦ "Белене" е поредният камък в ковчега на българската ядрена енергетика, предупреди и Владислав Панев, съпредседател на партия "Зелените".

Той посочи, че възобновяването на проекта е грешка на много нива. Според оценката му АЕЦ "Белене" е икономическа и финансова вреда, която ще се отрази и на всички други отрасли в Северна България.

"АЕЦ "Белене" ще доведе и до силно нарастване на българския държавен дълг, сметките за ток и до рецесия в цяла Северна България", констатира съпредседателят на "Зелените".

Според него контролът от страна на частни акционери би бил много по-сериозен от министерства или агенции.

Панев припомни, че изграждането на АЕЦ "Козлодуй" с нищо не е помогнало на България, но по думите му, тя е сред факторите, довели до фалита на България през 90-те години.

Припомняме, на 7 юни в парламента бе решено да падне мораториума върху проекта АЕЦ "Белене". Същият ден на конференция председателят на "Росатом" Вадим Титов обяви, че компанията е готова да преговаря за АЕЦ "Белене".

В същото време пред Народното събрание се проведоха рехави протести срещу евентуалното решение на народните представители. Те бяха организирани от десни, които останаха извън парламента на последните избори.

Ден по-рано четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание заявиха, че не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене" при "пазарни условия" - да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Те излязоха с допълнителни условия и предложение за схема.

Работодателските организации предупреждават и че в публичното пространство се разпространява информация, която не отговаря на истината - за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Белене", за обема на бъдещото електропотребление, както и за липсата на алтернативи.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.