Спекулативно е да обвързваме Националния план за възстановяване и устойчивост за реформи по какъвто и да е начин с изборите. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

До 29 ноември 2020 г. е общественото обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на годината Планът трябва да бъде депозиран в Брюксел за съгласуване с Европейската комисия. Европейската комисия препоръчва инвестициите да бъдат насочени в седем водещи области. До края на годината българската администрация ще изпрати описание на темите, по които ще работи. Проектите няма да бъдат разработвани в детайли, допълни министърът на труда и социалната политика.

"Тези 12 милиарда няма да дойдат сега. Ние поставяме общата рамка накъде се движим, какви цели си поставяме, какви са общите насоки, в които можем да развиваме държавата в следващите години, а самите проекти, в детайли разписани - това е доста далече от изборите във времето", коментира социалният министър.

Този план ще бъде изпълняван от минимум две правителства оттук нататък, поясни Сачева.

Многогодишната финансова рамка ще се развива успоредно - от 2021 до 2027 година. Планът за възстановяване и устойчивост ще следва приоритетно инфраструктурните нужди и ще се развиват и останалите проекти, стана ясно от думите на Деница Сачева.

Това не е план само на правителството, на една партия или на една политическа сила, а на цялото общество, каза Сачева и обясни, че една от дискусиите за него ще бъде в парламента.

Драгомир Стойнев иска Планът за възстановяване и устойчивост да мине през парламента

Драгомир Стойнев иска Планът за възстановяване и устойчивост да мине през парламента

Смятам, че това е национално отговорен подход

Националния план за възстановяване и устойчивост съдържа основната визия за начина, по който бихме могли да усвоим тези 12.2 милиарда евро. По думите на Сачева е важно планът за възстановяване да се гледа заедно с Многогодишната финансова рамка, защото част от мерките ще бъдат финансирани през оперативните програми.

Не трябва да се разглежда като самостоятелен документ, а като документ, който е в корелация с останалите 16.7 милиарда евро, които очакваме в следващите 7 години, каза Сачева.

"Говорим общо за 29 милиарда заедно с многогодишната финансова рамка", обясни социалният министър.

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Планът стъпвал на 4 основни цели