От Министерския съвет би следвало да внесат в Народното събрание проекта на националния План за възстановяване и устойчивост за политическо и експертно обсъждане, за нанасяне на корекции и предложения за промени в ресорните парламентарни комисии.

Това поиска народният представител от БСП Драгомир Стойнев в профила си във Фейсбук. За България в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост са предвидени - 6,2 млрд. евро, безвъзмездни средства и 4,5 млрд. евро заеми.

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Борисов се хвали с екшън плана за справяне с кризата от COVID-19

Планът стъпвал на 4 основни цели

"Тези средства имат временен характер и от тях можем да се възползваме най-късно до 31 декември 2024 г., като те трябва да бъдат планирани и одобрени до 31 декември 2022", подчерта социалистът. Затова, по мнението му, българският план трябва да бъде обсъден и гласуван и на заседание на парламента преди да бъде изпратен в Брюксел.

"Смятам, че това е национално отговорен подход. Народното събрание има установени по правилник механизми за включване на експерти, научни среди, браншови и професионални организации и граждански сектор в работата на комисиите си. Министерски съвет също има установени механизми да консултира и съответно - коригира своите предложения. Нека ги използва", призова Драгомир Стойнев.

Той изрази съжаление, че при представянето на плана от Томислав Дончев не чул думата "парламент".

"Високо рискова управленска и административна среда плюс абсолютна липса на икономическа политика и стратегическо планиране - ето на такава почва в България ЕС ще инвестира 6,2 милиарда евро безвъзмездна помощ. И в Европа са наясно с това. Рискуваме милиардите в подкрепа на икономиката и хората да изтекат без да породят обществено-икономическа стабилност и устойчивост. Както и много други милиарди преди тях", категоричен е червеният депутат.

Също така той не чул от вицепремиера Дончев как държавата като проводник на европейски политики и финансиране ще насърчи конкретно зелената икономика, иновациите, социалната устойчивост.

Дончев обеща 2.4% от БВП за справяне с пандемията и за подкрепа

Дончев обеща 2.4% от БВП за справяне с пандемията и за подкрепа

В плана за възстановяване той вижда уникална възможност за реформи и модернизация

На 17 септември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе категорична, че средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост държавите членки трябва да "инвестират както за незабавното икономическо възстановяване на Европа, така и за дългосрочен устойчив и приобщаващ растеж". Комисията в своята Годишна стратегия за устойчив растеж за 2021 г. определи стратегически насоки за функционирането на механизма - устойчивост на околната среда, производителност, справедливост и макроикономическа стабилност и поиска държавите членки да укрепят чрез планирането на средствата потенциала си за икономически растеж, създаването на работни места и икономическата и социалната устойчивост, както и да извършат екологичния и цифровия преход.

"В предложения от МС проект на План за възстановяване и устойчивост липсват стратегия, цели, задачи и конкретни измерими резултати. Липсва и синергия между самите мерките, и синергия с вътрешни политики и реформи за модернизация, просто защото такива липсват", смята Стойнев.

Според него не е ясно кои са важните отрасли, чиято трансформация ще е важна за социалната устойчивост, за прогресивен ръст - например, подсказвам: развитие на водородни технологии и тяхното внедряване, съхраняване на енергия, IT-сектор, роботика и автоматизация (където имаме и традиции, и съвременни постижения), екологично селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост, предоставящи на пазара чиста и с отговорност за здравето продукция.

Световната банка ни помага за териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка

Световната банка ни помага за териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка

В 8 енергийно интензивни региона на страната - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище

"И още - какво се случва с енергийните мощности и енергийната устойчивост на България - и в светлината на задължителната декарбонизация, и в подкрепа на обещаваната не замърсяваща околната среда, иновативна ре-индустриализация", пита Стойнев. "След десетилетие на власт ГЕРБ признават, че стотиците милиони, изхарчени там, са напразни, но са готови да насочат още, и да организират още обществени поръчки за доставки, за оборудване, за технологични решения", категоричен е той.

"И на това трябва да бъде сложен край - и тук, и пред Европа. Националното изпитание, каквото е COVID-19, изисква национално отговорни действия", смята депутатът Драгомир Стойнев.