Австрия няма нови условия за приемането ни и в сухопътен Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков от Мюнхен след срещи с австрийския външен министър и други европейски политици за приемането ни в Шенген по суша и в еврозоната.

Използваме всяка възможност, за да обясним колко е важно отварянето на сухопътните граници и приемането на еврото в България, обясни Денков пред журналисти. По думите му имаме пълна подкрепа в това отношение. Според него с Австрия трябва да продължат преговорите, за да може да изчезнат и последните техни възражения, като това е част от нашите усилия да укрепим границите, да подобрим борбата с нелегалната миграция.

По думите му това, което се поставя като въпрос, е дали може по-лесно да се пропускат през границата камионите, тъй като има забавяне по границите.

След среща на българския премиер с вицепремира на Украйна Олга Стефанишина Денков заяви, че целият политически елит и в Европа, и в САЩ си дава сметка, че затрудненията на Украйна трябва да бъдат взети насериозно и трябва много бързо да се действа, за да се спре руската агресия.

Руските политици вече не се притесняват и да казват, че след Украйна биха гледали и към други държави", допълни Денков. Според него е крайно време не само политиците и хората в Европа да разберат, че тези опасности са реални.

Той подчерта, че темата за укрепването на общата сигурност присъства във всички разговори. Подчертава се, че трябва да се съчетаят развитието на собствените способности с интегрирането в структурите на НАТО, така че европейската отбрана да не бъде алтернатива на НАТО, да не се състезава с НАТО, а да подсили НАТО в нашия регион.

Премиерът Денков посочи още, че европейската отбрана не трябва бъде алтернатива и не трябва да се състезава с НАТО, а да подсили Алианса в нашия регион. "България прави точно това - модернизираме нашата армия, трябва да ускорим още тези усилия. Да интегрираме нашите възможности с тези на съседите ни като част от Източния фланг на НАТО", изтъкна акад. Денков. Според него е много важно да бъдат отворени зърнените коридори, така че да може да се изнася зърното за държавите, които имат нужда.

Опасността е налице и трябва да си отворим очите. Да отворим очите на всеки гражданин в Европа, че животът, на който се радваме, животът, който искаме да бъде безопасен, може да изчезне, както се е случвало много пъти в историята, каза още той.