Министър председателят Николай Денков отсече - няма да приеме да бъде премиер в правителство, което бие хората по улицата.

"Така, както ставаше преди. Ако министърът (Калин Стоянов, вътрешен министър) не припознае това като насилие, ще подам оставка."

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков след проведена редовна среща по проблемите с агресията и насилието.

"Моето отношение към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже нещата, които и аз казвам и има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него. Ако продължи обаче да замазва нещата, ще имам проблем с него", посочи условията си Денков.

На въпрос на News.bg премиерът коментира и думите на Калин Стоянов от неделя, че Кирил Петков се е опитвал да се меси в работата му по отношение с кои хора от системата на МВР да работи преди изборите, от което могат да се правят изводи, че става дума за кадрови назначения. Според Денков Петков е предлагал единствено да не се назначават хора, които са били проблемни, към тях е имало дисциплинарни и досъдебни производства и т.н., но за натиск не можело да се говори.

Ако е имало някакви разговори, то те са били в посока, че МВР трябва да си свърши работата по време на изборите по отношение на борбата с купуването на гласове, продължи правителственият ръководител. "Никога не е имало разговор от типа - тук трябва да е печеливша една партия, а тук друга. Няма такова нещо. Не знам какво си говори министърът с другите лидери, но знам какво си говори с Кирил Петков, тук няма проблем."

Кирил Петков натискал МВР шефа с кого и как да работи

Кирил Петков натискал МВР шефа с кого и как да работи

Утре Стоянов ще се срещне с Николай Денков в присъствието на Мария Габриел

А защо Стоянов вече става втори министър след този на електронното управление Александър Йоловски, който да твърди, че му е оказван натиск от Кирил Петков, и защо остават министри, ако това не е истина? "Това е много добър въпрос, който със сигурност през следващите седмици и месеци трябва да изчистим", уклончив бе Денков, същевременно намеквайки за евентуални смени на министри в скоро време.

Коментар бе даден и по отношение на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от по-рано днес, че Калин Стоянов не е кандидатура на ГЕРБ, а ако МВР шефът подаде оставка, то оставка трябва да подаде и самият Денков.

"Точно заради това искам тази информация, която би могла много лесно да се размаже, нещо, което се е случвало многократно, от анкетна комисия в Народното събрание, да видим тогава какво ще смята той", отговори на наш въпрос премиерът, лансирайки идея за създаване на специална анкетна комисия в парламента, която да се занимава със случаите на полицейско насилие.

А чий е министър Калин Стоянов - на ПП или на ГЕРБ? Темата, преповтори Денков, щял да коментира, когато вече не е премиер.

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

ПП/ДБ искат оставката на МВР министъра заради недопустимото полицейско насилие

Според тях първо постът си трябва да освободи Борислав Михайлов

На брифинга в Министерски съвет вицепремиерът Мария Габриел не присъства, въпреки че миналата седмица изрично Денков заяви, че евентуално би поискал оставката на Калин Стоянов след разговор с Гарбиел. Също така бе анонсирано и че на срещата в МС ще присъства вицепремиерът.

Денков засегна и темата с пленените от йеменски бунтовници български моряци, като по думите му се правят активни усилия от страна на държавата да осъществи контакт с властите в Йемен, но повече подробности не бяха дадени.

По време на брифинга от МВнР разпратиха позицията, с която отговарят на въпроси за двамата български граждани, които се намират на борда на отвлечения от хусите кораб Galaxy Leader. "МВнР работи по изясняването на всички обстоятелства по случая в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции. МВнР е в контакт и със семействата на двамата български граждани - част от екипажа на кораба", гласи кратката позиция от МВнР.

А по първоначалната тема на брифинга в Министерски съвет, макар и останала на заден план заради наболелите теми в "некоалицията" - проведената среща по въпросите с агресията и насилието, в това число и домашното такова: Премиерът посочи, че в последните 5 месеца има напредък по няколко съществени пера - създаден е Национален център за превенция и защита от домашно насилие, създадена е и специална структура в МВР за подкрепа на жертвите от домашно насилие, както и е подписан меморандум между редица институции, който позволява на всяка една жертва на насилие да получи безплатна помощ. Освен това са създадени нови два кризисни центъра, като така към момента в страната има 31 такива с 348 места.