Искаме да направим България нормална европейска държава. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент.

Той увери, че цялото правителство се стреми към тази цел и за четири месеца е постигнат голям прогрес.

Министър-председателят посочи, че основните цели на българското правителството са приемането на страната ни в Шенген, Еврозоната и ОИСР. За целта били положени изключително много усилия.

И Венецианската комисия не пести критики към конституционните промени

И Венецианската комисия не пести критики към конституционните промени

Липсват мотиви за промените в основния закон

Той напомни, че Европейската комисия прекрати наблюдението над България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка. Според него това е ясен сигнал за успеха на реформите в областта на върховенството на правото, които страната ни е извършила

Денков открои приноса в този процес на авторитетни институции, като Базелския институт, Европейската и Венецианската комисия.

Той изрази оптимизъм, че до края на годината ще бъдат приети и промените в Конституцията, целящи по-голяма независимост на съдебната власт.

Делегацията на LIBЕ, начело с eвродепутата София ин'т Велд, е в България за срещи с представители на различни институции във връзка с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите.