Венецианската комисия дава подкрепа за ядрото от промени на Конституцията, свързани със съдебната реформа. Това съобщиха от пресцентъра на ДБ. Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че мнението на Комисията за ключовите реформи е положително, но поясни, че има и критики.

По думите му основното послание на становището на Венецианската комисия е, че разделянето на Висшия съдебен съвет на два съвета - на съдиите и прокурорите, се подкрепя. Подкрепа има и за ключовото съотношение в съдийския съвет между съдебна и парламентарна квота, за да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии, поясни той.

Според него Венецианската комисия препоръчва да се намери балансът в прокурорския съвет между отчетност от една страна и риск от евентуална политизация. Правосъдният министър посочи, че проектът е добре мотивиран в частите касаещи разделянето на ВСС, достъпа на гражданите до Конституционния съд и отчетността на главния прокурор.

Според Славов в ядрото на съдебната реформа има ясни европейски стандарти за независимост на съдебната система, които управляващите се опитват да изпълнят. Министърът подчерта, че е ключово да се намери онази широка степен на съгласие в парламента, която да позволи да минат безспорните теми. За проблемните теми ще се търси консенсус, уточни той.

Припомняме, че ден по-рано Венецианската комисия излезе с доклад, критикуващ мотивите за промените в Конституцията.

Венецианската комисия одобри част от исканите промени в Конституцията ни

Венецианската комисия одобри част от исканите промени в Конституцията ни

По отделни предложения се изразяват критики и препоръки