Правителството ще разгледа плановете за териториално развитие на въглищните централи на територията на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Предвидени са над 2 млрд. лв. инвестиране на европейски средства за развитието на въглищните централи, но и защото засягат съдбите на много хора.

Тези планове ще бъдат обсъдени със социалните партньори, за да могат да се чуят всички предложения, ако е необходимо да бъдат попълнени и да бъдат изпратени в Европейската комисия за обсъждане до края на годината, каза премиерът акад. Николай Денков в началото на анонса си преди заседанието на Министерски съвет.

Той обясни, че до края на годината се очаква териториалните планове да бъдат приети през септември или до края на годината, за да може да се стартират дейностите и да започнат инвестициите. Те са готови и са публикувани на страницата на министерството на енергетиката. Плановете предвиждат редица мерки, свързани не просто със запазване на работни места, а с развитие на регионите по съвременен, технологичен и икономически начин.

Двете министерства на енергетиката и на регионалното развитие трябва да работят в тясно сътрудничество с Министерство на икономиката, с Министерство на иновациите, с Министерство на образованието и с Министерство на труда и социалната политика, за да може да хората да бъдат подпомогнати в тяхната квалификация, където е необходимо допълнителна квалификация, да се адаптира образователната система, така че да могат да се реализират по най-добрият възможен начин, настоя Денков.

По думите му това, което е предвидено е да се развият съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород, използване на енергия от нови енергийни източници, които да допълват въглищните централи, производство на батерии, производство на нови технологии. "Трябва да се съчетаят европейските инвестиции с частните, за да може регионите да се превърнат в икономическото сърце на България. Това е възможно, стига да се свърши възможната, но и тежката работа", подчерта акад. Денков.

Въглищните централи нямало да издържат до 2038 г.

Въглищните централи нямало да издържат до 2038 г.

Тази мрачна прогноза направи министърът на околната среда и водите Юлиан Попов