Министър-председателят Николай Денков е сигурен в стабилността и законността на решенията на Народното събрание за промените в Конституцията, приети в края на миналата година. Така Денков коментира заявените от президента Румен Радев намерения да сезира още в понеделник Конституционния съд относно промените.

Коментарът си той направи само секунди след изявлението на държавния глава. Денков, Радев, държавници и военни присъстваха на традиционното на Богоявление освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, провело се пред Паметника на Незнайния войн в столицата.

"В това да се сезира Конституционният съд няма нищо лошо, нека се направи преглед. Разбира се, че съм сигурен, моля ви се (във взетите от НС решения - бел.ред.). Това са подготвени промени в Конституцията, с години се очакват. Така че да се връщаме отново на това защо се правят, по какъв начин бяха подготвени в консултации с международни институции... Не виждам никакъв смисъл повече да го обясняваме това нещо. Който иска да си направи проверки, да си ги направи", отговори на въпрос на News.bg относно намеренията на президента Николай Денков.

Според него да се поставя този въпрос е абсолютно некоректно, особено в днешния ден.

Румен Радев сезира в понеделник съда за промените в Конституцията

Румен Радев сезира в понеделник съда за промените в Конституцията

Влизаме в 2024 г. с полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет...

Денков коментира и друга критика на президента - че с договорката между нас и Австрия влизаме в "полушенген".

"Ние имаме пълен Шенген, това трябва да е напълно ясно, това гласи решението на Европейската комисия. Това, което остава, е да се осигури дата, с която да влезем и по сухопътните граници. Иначе ставаме пълноправни членове, ако някой се съмнява, да погледне решението на ЕК".

Премиерът обаче отказа да се ангажира с конкретна дата или поне прогноза за такава, от която България ще има и сухопътен достъп до общите граници. "Ще преговаряме за това през 2024 година."

А относно евентуални договорки с Виена за прием на мигранти - всичко договорено можело да се види ясно в документите, публикувани от Еврокомисията, като нямало нищо "скрито-покрито".

Корнелия Нинова сигурна, че приемаме неограничено мигранти срещу частичен Шенген

Корнелия Нинова сигурна, че приемаме неограничено мигранти срещу частичен Шенген

Частичен Шенген е провал за властта

Денков относно, макар и косвено и неспоменавайки го конкретно, нападна президента Радев, коментирайки твърденията му, направени преди секунди: "Всичко това са внушения, че нещо лошо се случва. Нищо лошо не се случва."

А по отношение на вътрешнополитическите теми и предстоящата през март месец ротация - според Денков би било най-уместно тя да се реализира с първия мандат, който по закон би трябвало президентът Радев да връчи на първата партия в НС, а именно ГЕРБ-СДС.

"Но трябва да се вземе решение от партийните органи, та не предпоставям дали това да се случи, това е чисто техническо решение".

Ротацията за Борисов - технология и дреболия

Ротацията за Борисов - технология и дреболия

Лидерът на ГЕРБ не разбира кое е толкова вълнуващо

Кои министри ще се сменят, той също не каза, не каза и кога ще каже от кои министри не е доволен. (Преди време, попитан от News.bg, Денков обяви, че ще каже на кои министри няма доверие и защо, "когато му дойде времето" - бел.ред.).

"Вижте колко неща свършихме за 7 месеца, имаме още 2 месеца да работим. Моят призив към всички вас е - престанете да говорите само за ротацията, а да видим какво ще направим през тези 2 месеца", обърна се към питащите журналисти министър-председателят.

Ще има обсъждане на лидерско ниво както и за министри, така и за шефове на регулатори. По никакъв начин обаче не трябвало разпределението за регулаторите да става на квотен принцип, отсече Денков, а трябвало да бъдат избрани най-подходящите професионалисти за постовете. Премиерът даже призова - нека и опозицията да предлага кандидатури, които можело да бъдат избрани, ако са подходящи.

Попитан от News.bg дали е сигурно, че при ротацията ще остане вицепремиер и дали ще заеме ресор "Образование", както бе обявил по-рано, Денков потвърди за първото, но не и за второто.

След ротацията Денков става вицепремиер, но се чувства най-полезен в МОН

След ротацията Денков става вицепремиер, но се чувства най-полезен в МОН

Министър-председателят е уверен, че 2024 г. ще бъде още по-добра за България

"Това, което е сигурно, е, че Мария Габриел ще стане премиер, а аз ще стана вицепремиер. Така че аз не очаквам промяна в това отношение", отговори ни той.

А относно завъртялата се в публичното пространство спекулация, че и финансовият министър Асен Василев щял да стане вицепремиер, Денков посочи - той нямал против, но преди време ГЕРБ се обявили контра. "Няма никаква драма тук, важното е всеки да си е на мястото".

Няма да има представители на ДПС в кабинета след ротацията, уточни, попитан от нас, още министър-председателят.