Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд относно незаконните според него промени в Конституцията, осъществени от управляващото мнозинство в последните работни дни на миналата година.

Това съобщи държавният глава след традиционния ритуал по осветяване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, провел се пред Паметника на Незнайния войн в столицата. На него присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и др.

"Влизаме в 2024 година със смесени чувства - полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи. Когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започнат да се превърнат в норма, както и цената на националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани", отговори на въпрос на News.bg oтносно влизането ни в Шенген само по въздух и море Радев.

2024 година ще бъде година на избори не само на европейски парламент, а следва да избираме между войната и мира, между националното ни самоунижение и достойното ни европейско бъдеще, между примирението и действията, смята президентът. И именно затова ни трябва воля за възстановяване на справедливостта, добави той.

И в този ред на мисли, подчерта той - първото му действие за годината ще бъде да сезира Конституционния съд "за бруталното и некомпетентно посегателство върху българската Конституция".

Държавният глава не влезе в подробности относно мотивите си да оспори приетите от "некоалицията" промени в Конституцията, но обеща - това ще стане в понеделник, а мотивите били "доста обемисти".

Румен Радев: Сглобката изнасилва Конституцията

Румен Радев: Сглобката изнасилва Конституцията

Няма да налага вето на Бюджет 2024