Всякакъв тип военна помощ, която бъде дадена от резервите на българската армия на Украйна, ще бъде така структурирана, че да не засегне бойните способности на войската ни.

Това увери в кулоарите на парламента министър-председателят Николай Денков. Коментарът му идва след като военният министър Тодор Тагарев заяви, че при посещението си у нас президентът на Украйна Зеленски е предоставил списък с желаната от него военна помощ, която включвала "всичко без самолети".

"Работата на президента Зеленски е да иска всякаква военна помощ, нормално е да предостави списък. Неколкократно обяснявам през последните дни - ние можем да предоставим единствено военна техника, която няма да застраши нашата безопасност", отсече премиерът.

И подчерта - това, което България може да предостави, не съответства на списъка, предоставен от Зеленски. Денков не влезе в конкретика какво точно можем да дадем на Украйна, тъй като това е от компетенциите на ръководството на армията и военния министър.

Освен това - има муниции, чиито ресурс изтича скоро, като е по-добре да ги дадем на Киев, а ние да запълним резервите си с нов ресурс, произведен от военните ни заводи, вместо да се дават значително средства за модернизацията на старите запаси.

Денков не коментира в конкретика позицията на президента Румен Радев против предоставянето на оръжие на Киев и провелия се диалог между него и Зеленски. "Не бих искал да коментирам това, което се случва в президентството. Видяхме сблъсък на две съвсем различни представи за света. От моите изказвани вероятно е ясно коя от двете гледни точки споделям. Поставете се на мястото на другия - ако вие бъдете нападнати, какво трябва да направи един премиер или президент? Дали трябва да каже - искам да защита държавата си и търся помощ за това, или да каже, не няма да се съпротивлявам? Има агресор, има защитаващи се. Целият световен ред се крепи на неприкосновеността на границите. И третото нещо е, че ако Украйна се защити, стане член на НАТО, при агресия от Изток България ще има буфер."