Ветото на президента върху подпомагането на Украйна с бронирана транспортна техника ще бъде отхвърлено. Това заяви в Шумен премиерът Николай Денков, цитиран от БНР.

"Това вето ще бъде преодоляно веднага, така че не виждам за какво да коментирам", лаконично отговори министър-председателят.

По-късно обаче на брифинг в Министерски съвет Денков все пак коментира казуса по-обстойно. Той отново подчерта, че очаква ветото да бъде преодоляно много бързо, защото аргументите, които се използват, не са адекватни. Премиерът е сигурен, че народните представители са знаели много добре какво гласуват като военна помощ за Украйна.

По думите му самият факт, че повече от 30 години бронетранспортьори никога не са използвани нито от МВР, нито от армията, сочи, че не са необходими и са отживели времето си. Има други средства, за които работим да се появят на границата, много по-удобни, оперативни и нямаме нужда от БТР-ите, убеден е Денков.

Аргументът, че БТР-ите могат да бъдат използвани при военни действия също може да се оспорва, посочи Денков, според когото повече биха пречили, отколкото да помогнат.

Коментарът си той направи, след като проведе среща с Европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Припомняме, по-рано днес държавният глава върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно бронираната транспортна техника на Киев.

Предвиждаше се страната ни да предостави безвъзмездно 100 БТР-а от въоръжението на МВР, които правителството твърди, че са с отпаднала необходимост.

Президентаът обаче е на мнение, че БТР-ите могат да се използват за охрана на границата или при бедствия и аварии.

Радев с вето спря изпращането на БТР-ите на Украйна

Радев с вето спря изпращането на БТР-ите на Украйна

Високопроходимата транспортна техника би могла да се ползва при охраната на българската граница