Радвам се, че след няколко дни размисъл има знак, че ГЕРБ са готови да седнат на масата на преговорите. Важното е да се изходи от принципите за съставяне на кабинет, който да стъпи на принципи за управление, настоя Денков в студиото на БТВ. Денков повтори тезата си, че едно правителство трябва да работи като екип, а не на принципа "орел - рак и щука". Затова тепърва, след принципите, ще се обсъждат имена на министри. Сред тях не може да има и съмнения за обслужване на икономически интереси, отсече Денков, правейки аналогия с предишното предложение на ГЕРБ в миналото народно събрание в т.нар. кабинет Габровски.

Правителството трябва да съдържа имена така че "и аз да се чувствам спокойно, но и тя да се чувства спокойно", обясни за Мария Габриел, Николай Денков.

За да не стигнем до ледена епоха - Габриел с ултиматум

За да не стигнем до ледена епоха - Габриел с ултиматум

Да бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието...

На въпрос за името на Асен Василев като финансов министър, Денков се позова на нееднократните забележки на Бойко Борисов, че държи именно Асен Василев да е министър в този кабинет. Това го е заявявал и на председателски съвети, заяви Денков. Във всеки случай в разговора с Мария Габриел, Денков ще изходи от направеното вече предложение, което включва името Асен Василев, тъй като това "имаме в момента". А и лично той "няма съмнение, че по-добър финансов министър от Асен Василев може да има". Това е особено важно и поради закъснелите срокове с бюджета на държавата. "Нужен е човек, който е много опитен и е доказал, че може да го прави", заяви Денков.

На въпрос какво е обсъждано с Лена Бориславова и какви са тези смени в администрацията, които се планират, Николай Денков заяви, че винаги е спазвал закона, а обсъждането е единственото с в рамките на нуждата от модернизация на администрацията.

Във всеки случай при дадения към момента мандат, трябва да се има предвид и че е нужно време за обсъждане спокойно и делово, тъй като решението трябва да мине и през гласуване на националните съвети на партиите и парламентарните групи.

Николай Денков коментира и поведението на президента Румен Радев при връчването на мандата вчера. "Смятам, че мина зад границите на това, което е приемливо", заяви Денков, и въпреки че прие личното обяснение на президента, заяви, че той е бил на "Дондуков" като представител на парламентарната група, не лично, и е очаквал институционален разговор.

Според Денков вече има основания да се съмняваме ориентацията на президента Румен Радев към евроатлантическото развитие на България, а пукнатините стават по-големи от началото на войната в Украйна. "Репликата "Крим е руски" можеше да изглежда преди години като изпусната, но на фона на последните месеци, тя вече никак не изглежда случайна."

Денков не казва дали и какви компромиси ще направи заради ГЕРБ

Денков не казва дали и какви компромиси ще направи заради ГЕРБ

Той посочи че ще води разговори и с другите парламентарни формации,