НСлС да премине към прокуратурата и директорът й да стане заместник на главния прокурор - тези промени в Закона за съдебната власт обсъждаха народните представители на второ четене.

Предложенията на трима депутати от управляващото мнозинство предвиждат следователите от НСлС да са на подчинение към Върховната прокуратура, а тези от териториалните следствени служби - на подчинение на окръжни прокуратури. Това съобщи БНР.

Един от вносителите - Татяна Дончева, посочи, че тези промени се подкрепят и от голяма част от работещите в следствието, а моделът, който се предлага, е правен в България до 1979 г. и дълги години е работил добре.

Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че проблемът е, че следователите така ще станат подчинени на административните ръководители, а при това положение не може да се говори за независимо разследване.

Обсъжданите промени засягат и командироването на съдии и прокурори в различните видове съдилища и прокуратури. Обсъждането на промените в закона ще продължи и през следващата сряда.