ГЕРБ се притесни за случващото се на военното летище „Божурище".
"Тази сутрин там са влезли багери и за нула време са съборили хангара, който е строен през 19-и век", сигнализира от парламентарната трибуна депутатът от опозицията Красимир Велчев.

Народният избраник обвини мнозинството в парламента, че бездейства, докато багерите унищожават историята на страната.

"Вие взривявате мира в България", обвини още Велчев и призова всички депутати, които се чувстват родолюбци, да отидат веднага на летище „Божурище" и с жива верига да попречат на това вандалско проявление.

„Ако в Италия едно камъче, което е национален паметник на културата, се премести, директно е в прокуратурата", заяви и Вежди Рашидов от парламентарната трибуна.

Шефът на Народното събрание Михаил Миков обаче призова народните представители да се върнат към темата за гласуването на Закона за МВР.
Депутатът Кирил Добрев също пожела да внесе яснота по темата за летище „Божурище". Миков отново се намеси и призова: „За летището друг път".

В крайна сметка, шефът на парламента не успя да удържи желанието на народните представители да изразят позицията си по темата за летище „Божурище".

Депутатът от „Атака" Станислав Станилов пък отправи реторичен въпрос летището паметник на културата ли е или не. Кога е обявен, попита той.
Аз съм 45 години в този занаят, трябваше да има постановление", категоричен е народният представител.

С кресчендо депутатът попита кога беше продаден теренът - при кого, и сам посочи отговора - при Тройната коалиция.
„Това е много голям паметник на културата, но това е приключена процедура и нищо няма да направите", скара се Станилов.

Още желаещи да се изкажат за Божурище има ли, попита Миков и получи отрицателен отговор, с който темата беше поне привидно затворена.

Междувременно от гражданския комитет „За София" призоваваха незабавно да се изясни по чие нареждане и защо в момента се разрушават хангарите на обявеното за паметник на културата летище „Божурище", както и кой в момента е собственик на летището и въпросните сградни съоръжения.

От комитета напомнят, че от 2005 г. сградите са собственост на компанията „Индустриален парк" - София, собственост на италианската банка „Финанциария Интернационале".
"Недоумяваме как паметник на културата е станал частна собственост", посочват от комитета.

Граждански комитет „За София" напомня, че летище „Божурище" е уникално с това, че е най-старото летище, запазено на територията на Европейския съюз. От 1906 г. от него започва прохождането на българската военна авиация, а по време на Балканските войни там се обучава цяла плеяда български летци, защитавали небето на отечеството ни.

От 1924 г. в летището се произвеждат първите български серийни самолети  У-1 „Узунов", през следващата година там е създадено първото българско самолетостроително предприятие.

От летище „Божурище" излитат героите, защитавали небето над София от бомбардировките на американската авиация. Оттам излита и легендарният Димитър Списаревски.

Граждански комитет „За София" изразява своята позиция за запазване на летището като част от културно-историческото наследство. Призовават властите да запазят този уникален комплекс и той да не последва съдбата на Захарна фабрика в столицата.