В последната си седмица преди лятната ваканция депутатите подхванаха темата за ракията. Първа точка от седмичната им програма са 4 законопроекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове. Единият е внесен от Валери Симеонов и група народни представители. Вторият е на Петър Славов. Третият е внесен от Емил Димитров и Стефан Кенов. Проектът, който е подкрепян от мнозинството, е на Менда Стоянова и група народни представители.

Със законопроектите с вносители Валери Симеонов и група народни представители и Петър Славов и група народни представители се предлага общата вместимост на съдовете в специализираните малки обекти за дестилиране да стане до 1000 л, вместо до 500 л, както е по действащия Закон за акцизите и данъчните складове. Предлага се също да се отменят разпоредбите на закона, които определят период за работа на тези обекти от 1 юли до 31 декември на годината, а в останалото време само след писмено уведомяване на Агенция „Митници” в 14-дневен срок преди извършване на дейността.

Със законопроекта с вносители Емил Димитров и Стефан Кенов се предлага да се разреши на всяко домакинство да произвежда в домашни условия до 30 л етилов алкохол (ракия) годишно от грозде и плодове, собствено производство за лично потребление, без да дължи акциз.

Със законопроекта с вносители Менда Стоянова и група народни представители се предлага администрирането и контролът върху дейността на специализираните малки обекти за дестилиране да се осъществява от кметовете на общините, където се намират съответните обекти. Агенция „Митници” пък да запази контролните си функции по отношение незаконното производство на етилов алкохол от лица без регистрация.

Предлага се да се прецизира определението за „специализиран малък обект за дестилиране“, като към него се добави, че в специализирания малък обект за дестилиране се произвежда не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година, което е в съответствие с европейското законодателство.

С цел намаляване на незаконното производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки се предлага да се създаде регистрационен режим за лицата, които внасят, въвеждат на територията на страната, произвеждат, продават, предоставят или предлагат съоръжения и/или оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки. Предлага се регистърът да е публичен и да се води в Министерство на икономиката.

Въвежда се и задължение на регистрираните лица да подават данни в Министерство на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения и/или оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки.

След рехав дебат на гласуване не мина само проектът Емил Димитров - Ревизоро. Останалите три проекта получиха подкрепа на законотворците на първо четене.