Депутатите в парламентарната комисията по вероизповеданията се скараха, вместо очакванията споровете да се развихрят между представителите на различните религиозни общности.

Искрен Веселинов от ОП смята, че промените на Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ не бива да се приемат, защото те не са присъствали на заседанието. Йордан Цонев е на заседанието, но депутатът от ВМРО не приема присъствието му.
Няма такова задължение между първо и второ четене вносителите да ги аргументират, според депутата от ДПС. Няма задължения на вероизповеданията по този закон, има права, обясни Йордан Цонев.

Аз вървя по доклада, вие в зала може да го опровергаете, каза председателят на комисията по вероизповедания и депутат от ГЕРБ Красимир Велчев.

И юристи със сериозни забележки към предложения Закон за вероизповеданията

И юристи със сериозни забележки към предложения Закон за вероизповеданията

Твърдят, че той е в разрез с Конституцията

Как да го аргументирам, като правим нещо незаконно, не се даде патриотът. Йордан Цонев реши да му разясни практиката. Депутатът от ОП Павел Шопов поиска вероизповеданията да имат и задължения. Ще саботираме закона с измислени правила ли, ядоса се депутатът от ДПС Цонев.

Докато те спореха, се оказа, че някои от присъстващите членове на комисията не са разбрали какво точно се гласува и какво не.

Припомняме, единият законопроект за вероизповеданията е внесен съвместно от ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият от Искрен Веселинов и група депутати от ОП.

В комисията се провежда второ гласуване на измененията и допълненията на Закона за вероизповеданията.

Законът за вероизповеданията няма нужда от промени, категорични протестанти пред НС

Законът за вероизповеданията няма нужда от промени, категорични протестанти пред НС

В Закона не трябва да се въвлича националната сигурност, смятат протестанти

Евангелските и протестантските общности се обявиха вече против приемането на промените в този им вид, тъй като те застрашават основни човешки права. Религиозните общности организират няколко седмици вече протестни шествия в София, като се заканиха да атакуват в съда, включително и на европейско ниво предлаганите текстове.

Отделно с текстове от Закона за вероизповеданията се опитват да се постигнат цели в борбата с тероризма.