Депутатите отложиха гласуването на предложението на парламентарната група на "Възраждане" за нулева ставка на ДДС върху стоки и услуги от малката потребителска кошница. Причината - краят на редовното пленарно заседание.

Предложението на "Възраждане" обхваща стоки и услуги от малката потребителска кошница. В нея влизат хранителни продукти и напитки, вода и доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита, лекарствени продукти и медицински изделия, медицинско оборудване, помощни и други уреди, обикновено предназначени за облекчаване или лечение на инвалидност, за изключително персонално използване от инвалиди, включително ремонта на такива стоки и доставката на детски седалки за автомобил. 

Нулева ДДС ставка за храни и лекарства няма да има, засега

Нулева ДДС ставка за храни и лекарства няма да има, засега

Комисията по здравеопазване в парламента не прие промените, предложени от "Възраждане"

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че иска да се намали на нулева ставка ДДС върху основните стоки и услуги, за да не се допуснат масови фалити на предприятия, но и да се помогне на хората. Той призова депутати да обърнат внимание на законопроекта , тъй като в предизборната си кампания заложили точно такъв тип политика в бъдещите си действия.

Oт "Продължаваме промяната" няма да подкрепят предложението за нулева ставка ДДС. Искрен Митев заяви, че предложението е добро, но е отхвърлено в три парламентарни комисии и в него има неточности и слаба аргументация. Желанието на депутатите на "Възраждане" да намалят натиска на цените за гражданите чрез ДДС не работи. Намаляването на ДДС-то не води до намаляване на крайните цени, каза още Митев.

Настимир Ананиев определи предложението на "Възраждане" за нулева ставка ДДС като див популизъм. Ако искате да счупите бюджета, кажете, че искате да го счупите. Едно е да се направи добро на хората, но е хубаво да се аргументирате защо. Нито една държава в Европа няма нулева ставка на стоките и услугите си, подчерта Ананиев.

3% инфлация от началото на годината отчете НСИ

3% инфлация от началото на годината отчете НСИ

При малката кошница инфлацията е 3% само за месец

Парламентарната група на БСП също няма да подкрепи предложението на "Възраждане" за нулева ставка. Румен Гечев заяви, че ако се намали данъчната ставка, това ще стимулира фирмите и домакинствата, да се възползват от по-голямо потребление. Рискът е много голям за бюджетните приходи, баланс и трябва да се преработи подходът за ДДС-то, за да може социалният ефект да бъде за хората, които имат нужда от такава помощ, каза Гечев.

Той заяви, че диференцирана ставка на ДДС-то не означава нулева ставка. "Вие предлагане на десетки стоки ставката да бъде нулева и разликата е голяма. Вие говорите за данъка и включвате интересите на бизнеса, като малките стоки не касаят бизнеса", обърна се Гечев към депутатите от "Възраждане".

По думите му с предложението за нулево ДДС "Възраждане" преследват политически цели. 

Рекордно висока инфлация в еврозоната за четвърти пореден месец

Рекордно висока инфлация в еврозоната за четвърти пореден месец

До 5,8% са скочили потребителските цени през февруари

От ДПС също взеха думата и заявиха, че ще подкрепят нулевата ставка на ДДС само за лекарствата. Намаляването на ставката моментално ще даде отражение върху крайната цена на потребителя. Ако не се постигне крайната цена, която да удовлетворява покупателната способност на хората, значи нищо не сме направили, каза Адемов.