Комисията по здравеопазване в парламента не прие да има нулева ставка за хранителни продукти от малката потребителска кошница на НСИ, за ел. енергия за бита и за лекарствата. Промените в Закона за ДДС са предложени от ПГ на "Възраждане". Искра Михайлова представи предложенията: Преди две години бе намалено 9% ДДС за стимулиране на сектори заради извънредната епидемична обстановка, днес има енергийна криза и война в Украйна и санкциите, от която и ние сме засегнати. Днес е още по-належащо като дискусия и в тази връзка се предлага промяна в Закона за ДДС чрез нов член 36В, облагаема доставка с нулева ставка за храни и напитки в малката кошница на НСИ, вода и доставка на природен газ, централна енергия за бита, лекарства и медицинско оборудване за инвалидност, което да влезе в сила от 1 април 2022 г.

Министерство на финансите е против намаляване на ДДС за храните

Министерство на финансите е против намаляване на ДДС за храните

Загубите за държавния бюджет ще са за минимум 895 милиона лева

Депутатът от "Възраждане" каза обаче, че европейското право силно ограничава възможността на държавите за занимания с ДДС, но в ЕС вече се обсъждат нулеви ставки и за ток, и за храни.

Становища дадоха от Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите (МФ) и НЗОК. Д-р Петър Грибнев, зам. здравен министър, не смята, че ще има намаление на цените на лекарствата, тъй като се осигуряват чрез поръчка и позитивен лекарствен списък. В тази връзка не подкрепят предложението.

Людмила Петкова от отдел Данъчна политика към МФ не подкрепя законопроекта, тъй като "има групи стоки, по които не може да се приложи нулева ставка, освен ако не искаме дерогация от директивата на ЕС".

Директорът на НЗОК Петко Салчев посочи, че директивата предвижда не по ниска от 5% ДДС ставка, което е недостатък на законопроекта.

След това Елена Гунчева от "Възраждане" изтъкна факта, че България е най-бедната страна в ЕС, а ДДС е прекомерно за основни стоки.

Нулева ставка за Covid стоки

Нулева ставка за Covid стоки

Депутатите приеха на второ четене изменения в Закона за ДДС

Председателят на комисията Антон Тонев от ПП обясни, че групата ще се въздържи, той смята, че работни групи могат да оформят други предложения за подпомагане на посочените уязвими групи от хора.

Ивайло Христов от ИТН уточни, че пазарът на лекарства е 5 млрд. лв., значи ДДС е 1 млрд. лв., намаляването на ДДС-то е трудно да се направи при приет бюджет и бе категоричен, че ще гласуват "въздържал се".

Георги Михайлов от БСП коментира, че законопроектът заслужава внимание и уважение, но според анализите и финансистите на МФ не е възможно да бъде реализиран. БСП обмисля тази възможност, повечето държави в ЕС имат по-ниска ставка на лекарствата, отколкото в България, каза той. Михайлов обяви, че групата ще се въздържи по предложението.

3% инфлация от началото на годината отчете НСИ

3% инфлация от началото на годината отчете НСИ

При малката кошница инфлацията е 3% само за месец

Хасан Адемов от ДПС анализира, че дискусията се води много години и изборът е между унифицирана ставка на широка основа или диференцирани ставки, подкрепя със сериозни забележки за лекарствата, за хранителните продукти. Тонев подкрепя доводите му, които по думите му са за неприемане на законопроекта и затова вижда политически аспект на изказването, тъй като ще се загубят 1 млрд. лв. от лекарства в Европа.

Д-р Георги Михайлов също каза, че смята, че е политическо изказване. С 8 гласа "за", 1 "против" и 8 "въздържал се" законопроектът не бе приет.