Парламентът почете Деня на Европа и Деня на победата. Тон даде председателят на НС Цвета Караянчева. Днес България е Европа, подчерта тя. Младежите и децата са гарант за европейското ни бъдеще, отсече тя. Джема Грозданова прочете декларация от името на ГЕРБ. Партията следвала евроатлантическите ценностите и е гарант за членството ни в ЕС и НАТО. Поддържаме финансова дисциплина, по думите й. Освен това гарантираме сигурни граници в ЕС. Заедно можем да отговорим на предизвикателствата на нашето време, посочи Грозданова.

За Павлова Европа е за единни ценности, но и за единен пазар

За Павлова Европа е за единни ценности, но и за единен пазар

Да браним националния интерес, иска Павлова

И БСП се включиха. Драгомир Стойнев изтъкна колко важен ден е днес. Той припомни антифашистките жертви. Без денят на победата нямаше да има денят на Европа, подчерта червеният депутат. "Градим или рушим днес", попита той. Европа също живее в ритъма на нови предизвикателства, заяви Стойнев.

Достойно и спокойно да се оцени миналото, настояват червените. Българските социалисти пазели европейската перспектива на страната ни, но не искали да се нагнетява напрежение с Русия. Стига идеологически залитания, поиска Стойнев. Единство в името на България, настоя още социалистът. Йордан Цонев от ДПС подчерта, че Европа е на кръстопът.

Борисов гарантира: НАТО и ЕС са неизменни ценности, докато ГЕРБ управлява

Борисов гарантира: НАТО и ЕС са неизменни ценности, докато ГЕРБ управлява

Волен Сидеров привлича проруски електорат в Крим

Обединението не е факт, смята той. Без денят на победата, според него, нямало да се стигне до капитулацията на Германия и нямало да има ден на Европа. Затова трябва да отбелязваме двата празника, по мнението му. Национализмите в 20 век доведоха до двете световни войни, припомни Цонев. Обединена Европа е отказ от национализмите, допълни депутатът.

Нека вървим по пътя на мечтата на европейските народи, но нека не забравяме кое противопостави европейските народи, акцентира Цонев.

Слави Нецов от "Воля" също се обяви за мир. Няма мерна единица за патриотизъм, по мнението му. "Воля" също смята, че без победата на хитлеристка Германия нямало да има ден на Европа. Нищо не е смислено, ако мирът не съществува, категоричен бе Нецов. Само патриотите не излязоха с декларация.

Марешки вижда в Русия по-добър защитник от НАТО

Марешки вижда в Русия по-добър защитник от НАТО

Никой не е питал българите за влизане в НАТО, никой не е питал и Веселин Марешки