Промени в Закона за чужденците в Република България приеха депутатите на първо четене. Със законопроекта се въвеждат мерки на национално ниво, необходими за осигуряване изпълнението на правни актове на Европейския съюз.

Шенгенската информационна система (ШИС) е инструмент от основно значение за прилагането на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, включени в рамката на Европейския съюз. Системата е една от основните компенсаторни мерки, които допринасят за поддържането на високо ниво на сигурност в рамките на пространството на свобода, сигурност и правосъдие на Съюза, като подпомага оперативното сътрудничество между националните компетентни органи за граничен контрол, полицейските органи, митническите органи, службите за административен контрол на чужденците и органите, отговарящи за предотвратяването, разкриването, разследването или наказателното преследване на престъпления, или за изпълнението на наказания.

Предвиждат се само минимално необходимите изменения и допълнения на действащото законодателство, които да позволят адаптиране на основанията и процедурите за въвеждане на сигнали в ШИС, така че те да бъдат съответни на изискванията на системата, чиято реална експлоатация е стартирала на 7 март 2023 г.

Евелин Регнер: България е част от шенгенското семейство, всичко зависи от вдигането на ветото

Евелин Регнер: България е част от шенгенското семейство, всичко зависи от вдигането на ветото

Като австрийка, зам-председателката на ЕП силно се срамува от позицията на страната й

Въвеждат се мерки по прилагането на регламент за използването на ШИС. Регламентът създава система за обмен на информация между държавите членки, използващи ШИС, относно решенията за връщане, взети по отношение на граждани на трети държави, които пребивават незаконно на територията на държавите членки, и за проследяване на това дали гражданите на трети държави, по отношение на които са взети такива решения, са напуснали територията на държавите членки.

Радев не вижда логика България и Румъния да са извън Шенген, Хърватия ни подкрепя
Обновена

Радев не вижда логика България и Румъния да са извън Шенген, Хърватия ни подкрепя

Държавният глава и премиерът се срещнаха с хърватския президент Миланович Зоран

Сигналите за връщане, въвеждани в ШИС, и обменът на допълнителна информация във връзка с тези сигнали подпомагат компетентните национални органи да предприемат необходимите мерки за изпълнение на решенията за връщане. Шенгенската информационна система допринася за установяването на самоличността и обмена на информация между държавите членки относно гражданите на трети държави, по отношение на които е взето решение за връщане, които са се укрили и са задържани в друга държава членка. Тези мерки следва да спомогнат за предотвратяването и ограничаването на незаконната миграция и вторичните движения и да подобрят сътрудничеството между органите на държавите членки.

ДБ внесе законови промени с облекчения за визите за хора с високотехнологичен бизнес

ДБ внесе законови промени с облекчения за визите за хора с високотехнологичен бизнес

Чужденците трябва да докажат, че имат средства за живот у нас и да се включат в българско дружество