"Страната ни има ресурса сама да охранява въздушното си пространство". Това увери в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев минути, след като депутатите приеха на първо четене промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. С тези поправки се дава "зелена светлина" и други държави да охраняват въздушното ни пространство.

"Ние нямаме никакво основание да се съмняваме, че българските военновъздушни сили ще продължат и то успешно да охраняват въздушната ни граница", успокои военният министър. "Имаме ресурс и възможности за това и наличните самолети, които са изправни", увери Николай Ненчев.

Той припомни, че в края на миналата година са пристигнали отремонтираните полски двигатели, а в средата на май ще има нови. "Разполагаме с достатъчно самолети вече, които биха могли да гарантират до края на годината, в началото на следващата с налични ресурси безпроблемно за изпълняваме ангажимента си", обясни още министърът на отбраната.

В приетите законодателни промени той вижда: "Една малка и незначителна поправка в закона, която гласи, че България сама или съвместно със своите партньори ще охранява своето въздушно пространство".

Военният министър спокойно коментира промяната в закона. "Не виждам нищо обезпокоително", коментира Ненчев.

Той уточни още, че България ще има правото сама да избере коя друга страна да охранява небето ни в качеството си на домакин.

"Съвместно охраняване на въздушното пространство ще стане в момента, в който решим", бе отговорът на Ненчев на въпрос кога може да се стигне до помощ при охраната на въздушното ни пространство.

"За сега са водени са само и единствено неформални разговори, защото още нямаме закон", обясни военният министър.