Депутатите влязоха в спор за пенсиите. Дебатът е в рамките на парламентарния контрол.

Никой не може да оспори, че пенсиите са най-големия провал на управляващите в политиката по доходите. Това каза социалистът Георги Гьоков по време на разискванията в парламента за пенсиите.

По думите му равнището и динамиката на доходите през последните години в България показва, че правителствата на ГЕРБ са неспособни да измъкнат страната от последното място в ЕС по доходите. България си остава с най-нисък стандарт и равнище на доходите в Европа, притеснен е червеният депутат.

Иван Нейков: Стоп с политическите крошета върху пенсионната система

Иван Нейков: Стоп с политическите крошета върху пенсионната система

Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност

След повече от 10 години управление на ГЕРБ, въпреки че се наблюдава някакъв растеж на доходите, те все още остават относителни ниски, посочи Георги Гьоков.

Хасан Адемов от ДПС е силно озадачен какви решения трябва да вземе законодателният орган, след като имало готов законопроект. Забелязваме устойчива тенденция за увеличаване на трансфера от държавния бюджет към бюджета на ДОО, изтъкна той. Пенсионната система ставала все по-зависима от данъците. Дефицитът от 6 милиарда лева в пенсионната система може да се изчисти чрез дълг.

Средната пенсия стига до 489 лв. през 2021 г.

Средната пенсия стига до 489 лв. през 2021 г.

За 2021 г. не са договорени минимални осигурителни доходи

В бюджета на ДОО за 2021 година са предприети важни стъпки за повишаване на доходите на всички пенсионери, включи се и Светлана Ангелова от ГЕРБ. Тя каза още, че се увеличава минималната пенсия. Освен това от 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на тази година ще се осъвременят по Швейцарското правило.

Надя Клисурска от БСП се опасява, че ще се взриви пенсионната система. Управляващите давали частично решение за пенсионния модел, който, според социалистката, трайно не работи.

Между 5 и 7% годишно управляващите вдигали пенсиите, според патриота Юлиан Ангелов.

Весела Лечева от левицата видя в дебата театрален спектакъл с лоши артисти. Валентин Касабов от Обединени патриоти също видя спектакъл в дебата, но за този спектакъл той благодари на левицата. Червените депутати все лъжи казвали и ги обвини в популизъм.

Социалният министър Деница Сачева взе думата и обясни, че в бюджета на ДОО за догодина се дават решения на редица въпроси за пенсиите.

Хората, изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне на втора пенсия в НОИ ще имат нов шанс

Хората, изпуснали 5-годишния срок за прехвърляне на втора пенсия в НОИ ще имат нов шанс

Предложението е заложено в промените в КСО