Депутатите се скараха и за три проекта на решения за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Вносители са Теменужка Петкова и Рая Назарян, Радомир Чолаков, Анна Александрова, Хамид Хамид, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Ертен Анисова. Всички те предвиждат по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат заедно с европейските избори на 9 юни, да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите.

В контекста на дебатите бившият депутат от ПП-ДБ и "Има такъв народ", а понастоящем независим народен представител, Радостин Василев заяви, че с решението, което вероятно ще се гласува днес, не се заглушава само гласа на "Възраждане", но и на цялата опозиция. На ГЕРБ повече пленарна зала не им трябва, защото овладяха изпълнителната власт и ще гледаме кученца, пачки, арести, очаква Василев. "Двойно трябва да бъдат размазани ПП-ДБ на изборите", настоя още той.

Малко преди него се изказаха и от парламентарната група на "Възраждане", които заявиха, че решението парламентът да излезе в почивка в предизборната кампания е противоконституционно.

Мая Димитрова от БСП заяви, че социалистите няма да подкрепят предложението парламентът да излезе във ваканция по време на предизборната кампания. Димитрова иска поне да има парламентарен контрол по време на предизборната кампания преди изборите. Тя засегна и промените в Конституцията, минали през декември месец миналата година, като заяви, че Конституцията не следва да се променя с лека ръка. Промените в Конституцията създадоха хаос в съдебната система, в работата на Народното събрание и в работата на служебното правителство, посочи Димитрова.

Според нея е налице конституционна криза с аргумент, че президентът е ограничен в избора си за служебно правителство.

Думата взе и депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков, за да не излезе, че само едната гледна точка се слуша, която не била правилна. Измененията в Конституцията със сигурност имат много проблеми, но измененията в правилника на Народното събрание не е проблем, посочи Чолаков. Той призова народните представители да се смирят, като даде пример, че и когато има местни избори парламентът излиза във ваканция, за да може да не се злоупотребява с парламентарната трибуна.

"Искам да си слагаме усмирителна риза вече", отсече Радомир Чолаков.

Гроздан Караджов от ИТН пък се възмути, че ПП-ДБ се крият като малки дечица и не носят отговорност затова, което направиха в Конституцията. Сглобката продължава да съществува и ГЕРБ-СДС продължава да носи калта на сглобката, посочи Караджов. И добави, обръщайки се към групата на ГЕРБ в пленарната зала - сглобката ви вкара в много лош капан. ИТН ще подкрепят предложението на БСП петъчният парламентарен контрол по време на предизборната кампания да се запази.

След близо два часа дебати, народните представители приеха и трите проекта на решения, които гласят парламентът да излезе във ваканция за периода на предизборната кампания. Депутатите гласуваха със 147 гласа "за", 60 гласа "против" и без въздържали се. По прегласуване поискано от парламентарната група на "Възраждане" резултат отново бе следният: 140 гласа "За, 62 гласа "против" и 5 гласа "въздържали се". Да няма работещо Народно събрание по време на предизборната кампания за изборите 2 в 1 мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Законотворците обаче не се съгласиха с предложението на "БСП за България" да има петъчен парламентарен контрол по време на предизборната кампания. Народните представители отхвърлиха предложението на социалистите с 63 гласа "За", 94 гласа "против" и 56 гласа "въздържали се".

Припомняме, че вчера Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие изменения в парламентарния правилник, с които се цели заседания на парламента да не се провеждат по време на предизборната кампания до свикването на новоизбраното Народно събрание. Освен това народните представители приеха промени, които са свързани и с възнагражденията им - да се начисляват от деня на полагане на клетвата от народните представители, до деня, предхождащ деня на полагането на клетва на народните представители, избрани в следващия парламент.

3 ч. тука има - тука няма, но НС гласува оставката на шефа на НЗОК

3 ч. тука има - тука няма, но НС гласува оставката на шефа на НЗОК

Въпреки, че Станимир Михайлов я оттегли