Депутатите започнаха обсъждането на оставката на председателя на Антикорупционната комисия - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров.

Според депутата Тома Биков от ГЕРБ управляващите крият Сотир Цацаров.

Цацаров изпрати на депутатите проект за промени на антикорупционния закон

Цацаров изпрати на депутатите проект за промени на антикорупционния закон

Предлага се отчет на КПКОНПИ на всеки три месеца в НС и деклариране на криптовалути и "протоколни подаръци"

По думите му редно било, като се обсъжда оставката му, той да е в пленарна зала. Биков подчерта, че управляващите замитали темите под килима, но така и килимът ще отеснее.

КПКОНПИ направи повече светци, отколкото Българската православна църква (БПЦ), коментира Константин Бачийски от "Продължаваме промяната".

Според Ива Митева от ИТН обясни, че има подадена оставка, която парламентът трябвало да приеме и процедурата е ясна.

Цацаров:  Дойде ми в повече, искам да живея нормално
Обновена

Цацаров: Дойде ми в повече, искам да живея нормално

Покажете какво можете, предизвика Сотир Цацаров новото мнозинство

За Крум Зарков от БСП оставката на Цацаров била предизвестена, както предизвестен е и провалът на КПКОНПИ, след като тя била създадена като мега орган.

"Вие качествено само вдигате цената", отговори на критиките Тома Биков. По отношение на произведените от КПКОНПИ светци, депутатът на ГЕРБ се обърна към ПП с обвинението, че голяма част от тези клиенти на КПКОНПИ са спонсори на формацията на Кирил Петков.

Радомир Чолаков от ГЕРБ също поиска Сотир Цацаров да бъде изслушан в пленарна зала, защото той вероятно знаел много и можело много да се научи от него.

Ние няма да забравим г-н Цацаров, увери Бачийски.

Андрей Гюров от ПП подчерта: "Промяна дойде.". С оставката на Цацаров се слагал край на модела "ти си го избра", обясни той. Припомняме, репликата бе отправена от бившия градски прокурор на София Николай Кокинов към бившия премиер Бойко Борисов по повод избора на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Оставката на Цацаров била само началото, по думите на Гюров. Той се надява скоро Иван Гешев да вземе пример от своя ментор и също да подаде оставка.

Цацаров депозира оставката си в НС

Цацаров депозира оставката си в НС

Към молбата липсват писмени мотиви

ГЕРБ и ДПС заподозряха, че олигарсите имат 200 милиона причини да искат оставката на Сотир Цацаров, тъй като толкова са запорираните им пари от КПКОНПИ. Десислава Атанасова пък смята, че вероятно управляващите имат готов фигурант за поста на Цацаров. От ПП видяха сладка дискусия за оставката му и поискаха Сотир Цацаров да остане в съдебната система като защитен свидетел и сподели всичко, което знае. Освен това от ПП се заканиха да намерят всички кюлчета и да отворят всички чекмеджета.

Между ГЕРБ и БСП също прехвърчаха искри на тема стил - едните приличали на обслужващ персонал, пък другите на Кунгфу панда. Занимавате се с глупости в момента, изтъкна Тома Биков.

В крайна сметка депутатите гласуваха оставката на Сотир Цацаров. За оставката гласуваха 193 народни представители.