Депутатите решиха единодушно да увеличат акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие.

Румен Гечев посочи, че БСП ще подкрепи увеличението на капитала на Черноморсkaта банка, тъй като стимулира търговията в региона и може да финансира отделни фирми, национални и общински проекти.

2.5 млрд.лв. е уставният й капитал, макар да не се оползотворяват, смята Гечев. Той иска доклад на 3 месеца за изпълнените и финансирани проекти.

"Възраждане" подкрепя решението, съобщи Николай Дренчев.

Петър Чобанов от ДПС поясни, че до няколко дни трябва да уведомим акционерите, в противен случай ще намалее капиталът ни в банката. 126 млн.евро ще бъдат внесени в банката, посочи той. Над 900 млн.евро са използваните кредити, при активен портфейл 230 млн.евро., стана ясно от думите му.

България има статут на страна учредителка в Черноморската банка за търговия и развитие, като акционерното участие сега в капитала ѝ е в размер на 13,5%, или 270 000 акции. Това ни прави един от големите акционери в институцията, чийто уставен капитал е 3,45 млрд. евро.