Депутатите от Комисията за борба с контрабандата приеха на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите. Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива.

С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделците, които не извършват търговия с горива и нефтени продукти, отпадат от закона.

С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Чрез горива и въгледобив  се перат най-често пари у нас

Чрез горива и въгледобив се перат най-често пари у нас

Това показва Националната оценка на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма

Депутатите отхвърлиха внесено предложение от БСП, с което се предлага малките търговци да разполагат с 10 000 бутилки в наличност.

Комисията реши редица детайли по наредбата да се обсъдят от парламентарните групи в зала по време на второто четене. Аргументите са, че редица предложения са постъпили на 20 януари в парламента.

Слагат камери в данъчните складове за горива и алкохол

Слагат камери в данъчните складове за горива и алкохол

БСК се обявиха категорично против

Депутатът от БСП Румен Гечев изказа своето недоволство от приетите промени, като посочи и парадокса, че ставаме единствената страна в света, която е публикувала закон, без да е издадена наредбата, а сега се правят промени в закона, пак дори преди да е приета наредбата.

Гечев обясни че с приетите поправки остават неблагоприятните условия за бизнеса в страната, създава се монопол на големите производители, а дори и една част от бизнеса, който е похарчил пари, за да отговори на изискванията в закона, се оказва, че се е охарчил напразно. Като пример депутатът от БСП посочи изискванията за пълначните станции за газ пропан-бутан. Според Гечев предложенията се отхвърлят само защото са внесени от страна на социалистите.

Ограничават размера на гаранциите в промените на Закона за горивата

Ограничават размера на гаранциите в промените на Закона за горивата

Договориха да останат ведомствените бензиностанции

Според депутата от ГЕРБ Валентин Николов с предложението на БСП реално се създава точно монопол. Той открои факта, че самата БСП не е била единна при първо четене и една част от депутатите са подкрепили текстовете.Депутатът припомни, че в основната си част законът цели да регистрира играчите в "сектора" и същевременно да намали административните пречки и да се увеличи конкуренцията.

Според новия председател на ресорната комисия Юлиан Ангелов Законът за нефопродуктите ще работи, защото и експерти, и асоциациите, и браншът са на 99% съгласни с текстовете.

Търговците на горива притеснени, че монополът спира функционирането на пазара

Търговците на горива притеснени, че монополът спира функционирането на пазара

Обявяват протест: : "Не на монопола, не на лобисткия закон!"