Депутатите приеха на второ четене промени в Данъчно - осигурителен процесуален кодекс (ДОПК).

В текстовете се включва и акцизен календар. Той беше подготвен и включен в Закона за актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Този, който сега се предлага от Министерството на финансите, е с цел повече приходи, при запазване на нивата, с които ще се увеличат цените на тютюна и тютюневите изделия.

Другото важно е, че с предлагането на малко по-високи нива на облагане, това е съобразено с разпоредбите на директивата за промяна на акцизната директива, която се очаква да бъде внесена от Европейската комисия на 8 декември 2022 г. И предишния път, когато България се присъединява към Европейския съюз, има няколко държави, с които България е договорила преходен период за плавно увеличаване на акциза.

Предвид на факта, че нивото на акцизното облагане за България е 90 евро на хиляда къса, а средният за Европейския съюз е 120 евро на хиляда къса, много трудно ще може да бъде само една държава - членка да отвоюва по-дълъг преходен период. Затова с така предлагания акцизен календар, който е за четири години, ще се постигне плавно увеличаване на акциза с цел да не се допусне контрабанда на тютюневи изделия, при някакво рязко увеличаване на цените.

Румен Гечев от БСП обяви, че няма да пропуши. Той настоя за по-висок акциз на по-скъпите тютюневи изделия. Асен Василев от ПП пък иска забрана на рекламата на тютюневи изделия. Любен Дилов се обяви срещу мнимата борба с тютюнопушенето. Подобни мерки той поиска и за захарните изделия. Каква е вредата от злоупотреба с вафли, попита депутатът и настоя да не му се пречи да съкрати живота си с тези, които са в момента в зала. И "Възраждане" искат забрана на рекламата на тютюневи изделия.