Комисията по финансов надзор да внесе доклад за действията си по отношение на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", което фалира и остави близо 200 000 български граждани без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Парламентът гласува предложението, направено от ГЕРБ, като преди това отхвърли предложението на опозицията в лицето на БСП.

Предложението бе подкрепено от 107 депутати, 5 гласа "против" и 57, които гласуваха "въздържал се".

Срокът за внасянето на доклада е 7 септември 2018 г.

Всички приемат оставката на Агайн и без да виждат нейната вина

Всички приемат оставката на Агайн и без да виждат нейната вина

КФН няма вина, сигурен е Йордан Цонев

Докладът трябва да обхваща всички действия на комисията от момента на стъпването на застрахователното дружество на българския пазар до 17 август 2018 г., когато застраховките на българските граждани бяха прекратени.

Докладът трябва да съдържа информация и за собствеността на компанията, направените вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.

Депутатите възложиха и на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи всички възможности в българското, европейското и международното законодателство за своевременното възстановяване на сумите на засегнатите лица и гарантирането на техните права.

Зам.-шефът на КФН внесе доклад и оставка

Зам.-шефът на КФН внесе доклад и оставка

Вчера правителството препоръча това за Ралица Агайн

Припомняме, че днес депутатите се събраха извънредно по искане на БСП по казуса с фалиралото застрахователно дружество "Олимпик" и заради срива в Търговския регистър. 

Пред депутатите зам.-шефът на КФН Ралица Агайн депозира доклад по действията си, както и своята оставка, която депутатите приеха като морален акт, макар и повечето от изказванията да не визираха вина в КФН.

Министърът на финансите Владислав Горанов вече предупреди от парламентарната трибуна, че парите, внасяни в Гаранционния фонд за застраховката "Гражданска отговорност", са на хората, които са се застраховали, т.е. на българските граждани. "Ако решим с тези пари да покрием риска на ЗК "Олимпик", ще ощетим българския данъкоплатец", каза в парламента министърът на финансите Владислав Горанов. 

Каква отговорност за чужд избор да поема, се пита Борисов

Каква отговорност за чужд избор да поема, се пита Борисов

В отговор на призива на Нинова заради кризата с Олимпик