Лидерът на БСП Корнелия Нинова видя сериозно разминаване в доклада на Ралица Агайн и досегашните позиции на КФН.

Нинова попита на кого в държавата е предоставена информацията. Лидерът на столетницата е на мнение, че е недопустимо да има разминаване в няколко посоки - изказването на премиера Борисов, че всеки един гражданин поема своя риск с евтини застраховки и това, че държавата ще окаже подкрепа на ужилените граждани.

Ако държавата се намеси, това за сметка на държавата ли е?

Лидерът на БСП освен че поиска повече и ясна информация, подчерта от парламентарната трибуна, че трябва да се поема отговорност и на политическо ниво.

Зам.-шефът на КФН внесе доклад и оставка

Зам.-шефът на КФН внесе доклад и оставка

Вчера правителството препоръча това за Ралица Агайн

Финансовият министър Владислав Горанов отговори на Корнелия Нинова, като отрече да има различия в позицията на Агайн.

Ролята на Българския гаранционен фонд е една трансмисия, която да приема щетите и да ги претендира към кипърските, каза Горанов и добави, че Гаранционният фонд е приложим само върху фалирали български застрахователи.

Парите, внасяни в Гаранционния фонд за застраховката "Гражданска отговорност", са на хората, които са се застраховали, на българските граждани. Ако решим с тези пари да покрием риска на ЗК "Олимпик", ще ощетим българския данъкоплатец, каза в парламента министърът на финансите Владислав Горанов

Той призова депутати да помислят заедно по какъв подходят начин да се разреши проблема с изплащането на финансовите компенсации на пострадалите хора. Ако ние решим да покрием такъв риск, това би било ощетило българите, които са карани задължително да внасят суми във фонда, обобщи Горанов.

Депутатите събраха кворум от раз
Обновена

Депутатите събраха кворум от раз

На извънредното заседание, поискано от БСП, дойде премиерът Борисов

Йордан Цонев от ДПС коментира, че подкрепя оставката на Ралица Агайн най-вече, защото е неин морален акт, а не директна оставка, поискана от правителството. КФН като цяло си е свършила работата съобразно българското и европейското законодателство, смята той, но изрази учудване от незнанието и неразбирането на проблема.

"Имам усещането, че някой е бил подведен по отношение на информацията, понятията, европейското законодателство и правомощията на КФН", каза още депутатът от ДПС.

Отговорност е на страната, която дава лиценза, да извършва надзор. Има смесвания на понятия и не е нормално хора, които се занимават с подобна материя, да не разбират, че гаранционните фондове са задължени да изплатят обезщетения на хората, призова той.

"Какво се случва с вноските на потребителите, за които крещящо мълчи Европа", отсече Цонев и добави, че нещата трябва да се гледат такива, каквито са.

Премиерът лъже българите за „Олимпик”, скочи Нинова

Премиерът лъже българите за „Олимпик”, скочи Нинова

Нинова добави, че той или не познава материята

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепят оставката на Ралица Агайн, тъй като това е морален акт, а не акт на установена вина. Тъй като целият орган КФН няма вина и проверката категорично ще покаже това, убеден е Цонев. Той призова за реални превантивни мерки по отношение на финансовите измами.

Бивш зам.-шеф на КФН: Застрахователната дейност на Олимпик е била законна

Бивш зам.-шеф на КФН: Застрахователната дейност на Олимпик е била законна

По веригата може да е имало незаконна дейност и тя да се накаже, зове Гълъбинов

Румен Гечев се включи с ирония за фалиралото застрахователно дружество, като заяви, че собственикът на "Олимпик" е регистрирал фирмата си в Кипър, но тя би могла да е фирма от Люксембург, а най-вероятно собственикът от Люксембург би могъл да се окаже, че е от Фиджи.

"Защо застрахователната компания не бе решила да отиде в Канада или Австралия, каква любов към българската държава и българските институции", възмути се Гечев и добави, че вследствие на всички допуснати грешки, бихме могли да закрием всички държавни институции. По думите му голямата отговорност трябва да се понесе от Комисията за финансов надзор.

Той бе категоричен, че няма да влиза в юридически дискусии, но при това законодателство според него много трудно би могло да се направи каквото и да било. "Какви рискове ще се поемат оттук нататък, къде се харчат държавните пари и защо КФН потвърждава огромни разходи", пита Гечев.

Дано да няма подобни такива случаи, призова Гечев. Той изказа своята убеденост, че оставките покрай скандала "Олимпик" няма да останат на ниво КФН и пожела успех на опонентите си от ГЕРБ в предсрочните парламентарните избори.