Парламентът реши да наложи "нещо по-силно от мораториум" върху сключването на всякакъв вид договорености, свързан с промяна на статута на терени на "Мини Марица-изток". Това се налага до приемането на актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие на България, която да включва и стратегия за развитие на комплекса. Предложението е на "Възраждане" и срещна подкрепата на енергийната парламентарна комисия.

Искра Михайлова посочи, че енергийният комплекс засяга енергийната независимост на страната ни. Тя е притеснена, че нямаме актуална енергийна стратегия на България. Според нея служебният кабинет започнал да подарява терените на мините. Това наложи днес да сме тук, изтъкна Михайлова. Няколко месеца "Възраждане" мислили върху текста, така че да се спаси регионът. Посочили сме всеки един риск, сподели народният представител. Михайлова призова депутатите да бъдат достатъчно смели. Според нея нещо между заседанието на енергийна комисия и днешното заседание е разколебало депутатите. Ние сме поели ангажименти към нашите избиратели и ще ги спазим, увери депутатът от "Възраждане".

Не се казва цялата истина, разкри Драгомир Стойнев от БСП. Според него трябва да се помисли дали с решения и мораториуми НС ще продължава да управлява енергетика. Сегашното правителство нямало намерение да дава земите на мините. Ние на това министерство му казваме всичко, каза социалистът и припомни, че Министерствтво на енергетиката е изпълнителната власт. Според него Народното събрание не трябва да се меси. Това не може да продължава повече, категоричен бе Стойнев. От 2013 се чака енергийна стратегия на страната, по думите му. Той се обяви за това да бъде задължено енергийното ведомство да изготви енергийна стратегия.

Енергетици, синдикати, местна власт и депутати искат яснота за бъдещето на "Марица-изток"

Енергетици, синдикати, местна власт и депутати искат яснота за бъдещето на "Марица-изток"

Държавата да не поема ангажименти за закриване на мощности в комплекса, докато не бъде създадена алтернатива

Нека да ограничим политическите изказвания, нека днес да свършим работа, призова Маноил Манев от ГЕРБ, който настоя да се доверим на експертите.

Искрен Митев от ПП/ДБ пък похвали Искра Михайлова за доброто предложение. Тя си имала кауза и я следвала. От левицата настояха да се остави министърът на енергетиката да води самостоятелна политика. За уточняване на текстовете бе дадена почивка. Енергийна комисия реши да премахне думата "мораториум" и на нейно място да бъде записано "решение на НС".

Тошко Йорданов от ИТН предупреди "Възраждане", че ги правят на луди. Заради лични, лобистки интереси светели като крушки в тъмното, по думите му. Затова ИТН няма да подкрепят поправката и ще настояват за мораториум. Според Искра Михайлова корекциите са резонни. Част от тях касаят земеделските земи в района, които ще могат да се отдават под наем. Стана ясно, че "Възраждане" нямат доверие на настоящия енергиен министър, тъй като не се знаело кой го е излъчил.

Жечо Станков от ГЕРБ каза, че не знае какви крушки светят, но решението на НС ще е толкова силно, че само след одобрение на депутатите ще може нещо да се случва в мините. Това щяло да е по-силно от мораториум, по думите му.

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Мини "Марица-изток" не дават да ги затварят без логика и под натиск

Работещите в комплекса искат работата им да е гарантирана поне до 2040 г.

Решението ще има отражение върху Маришкия басейн, подчерта Рамадан Аталай от ДПС. То било продиктувано от съмнения в някои действия на служебното правителство. А в политиката съмнението било реалност, по думите му. Според него с промените щели да отпаднат всякакви съмнения, че някой еднолично ще може да взема решения за мините.

Васил Пандов от ПП/ДБ посочи, ще трябва да се вземат решения, които са правно издържани, за да не излезе така, че законодателят е приел правно нищо. Погрижете се за хората, призова Искрен Митев. Искра Михайлова заподозря, че "Възраждане" са всели смут в управляващата коалиция с предложението си за мораториум и доказателство за това били редицата предложения за изменения в текста.