Заплатите на депутатите от 46-ия парламент ще се определят по същия начин, както в предходния. Това гласува Временната комисия по изготвяне на правилника на парламента. Предложението бе на Мая Манолова. В дебата бяха разисквани няколко варианта.

Ива Митева обсъди проблема и със заплатите в регулаторните органи. Тя съобщи, че ще предложи нов модел на финансиране на всички органи, вързани към председателя на Народното събрание. "Ще свикам работна група с представители от всички парламентарни групи - да се прегледат всички регулаторни органи, пари за дрехи, допълнителни споразумения, мандати, тъй като законът е променян на парче. Не смятам, че председателят на КТБ трябва да получава 15 000 лв. заплата и законът да му дава допълнително възнаграждение, ББР - е 70 000 лв., други в пъти надолу. Трябва да се прегледа много внимателно и отговорно. Депутатите не могат да стават бизнесмени и да влизат да си вкарват лобистки закони", обясни председателят на НС.

Самата Митева е готова да си покаже фиша със заплатата като депутат, тъй като в момента била по-ниска от тази на директор в дирекция.

В тази връзка е подготвила писма до всички регулаторни органи, които да обявят за миналата година какви допълнителни стимулирания са получавали.

Христо Гаджев от ГЕРБ коментира, че възнагражденията са по-ниски, отколкото на политическите кабинети от служебното правителство, а техните сътрудници там взимали повече отколкото народните представители. С тази тема се злоупотребява, има други разходи, свързани със заплатите, включително и заплата на президента, не трябва да се подхожда популистки, каза той.

Крум Зарков пък коментира проблема с това, че може да се спре преизчисляването на заплатите на всеки три месеца.

Първото, което трябва да се направи, е заплатата да се замрази, да се спре там, където е била в миналото НС. Ще се прекъсне преизчисляването и ще се събере група политическа, експертна, а МФ да направи оценката, поиска той.

Председателят на НС ще си избира главен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Председателят на НС ще си избира главен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Постоянните комисии да провеждат заседания от вторник до петък

Затяга се контролът върху колите на депутатите

Бе коментиран и въпросът с колите на депутатите - Ива Митева съобщи, че в НС има 130 коли и ще премахне диспечерът, за да не се ползват колите през нощта, а само когато е необходимо на депутата за делегации и работа, а не народните представители да се возят от къща до къща.

Парите в плик останаха по банков път

Превеждането на 2/3 на заплатите, които в момента се дават в плик за сътрудници, помещения и т.н., ще се привеждат по банков път - решиха депутатите.

По предложение на Мария Капон на всеки три месеца народните представители ще трябва да си декларират и на страниците си и на НС изразходваните средства, като си посочват получателите - сътрудник или граждански договор.

Нещатни сътрудници

Председателят на НС Ива Митева обяви, че ще поиска официална информация за всички граждански договори, сключени в 44-тия парламент, за да се види какво е отчетено и на кои лица. "Ще настоявам пред премиера да спази разпоредбата и всички ведомства да обявят всички граждански договори с размерите, при спазване на Закона за личните данни. Нека е ясно за какво са сключени граждански договори и за какво се харчат парите на българските избиратели", поясни тя. Предложението й бе прието с 12 гласа "за". Нещатните сътрудници на депутатите остават до трима. Бе отхвърлено да има специални правила за лекарите-депутати, така те остават на работа, ако не са на ръководни постове.

Нови таблети за народните представители

Бе отхвърлено и предложението на Ива Митева да се спре провеждането на телефонни разговори в НС, тъй като тя получавала постоянни сигнали от граждани, дори обвини депутати от БСП, че провеждат такива и не спират въпреки нейни забележки. Крум Зарков потвърди, че това е така, но я призова да не влиза в ролята на класна ръководителка.

Депутатите от комисията поискаха да останат телефоните по банките, но да не се ползват в зала. В крайна сметка Ива Митева съобщи, че ще предложи в бюджета да бъдат предвидени пари за таблети на депутатите, които да стоят на банката, за да могат народните представители да си вършат направо на тях работата и да си четат материалите, като идеята й е с тях да може и да се гласува. Това не е уточнено все още заради системата за гласуване. Предвиждали се и два монитора в залата за народните представители, които да са видими и за гражданите.

Призованите в НС

Депутатите от комисията не приеха предложението на Атанас Славов от "Демократична България" да се носи наказателна отговорност, ако лица, призовани да свидетелстват в НС, не се явят. Той даде пример, че има два отказа за предоставяне на информация от Спецсъда и главния прокурор, което обезсмисля временните комисии. "Трябва разграничение от функциите на НС и моментите, в които трябва достъп до информация, не може да зависи от органите, става дума за достъп до информация, а не за изземване на компетентност. Ясно да се посочва на лицата, призовани да свидетелстват пред комисията, че носят наказателна отговорност", каза Славов и поиска дисциплинираща разпоредба в този смисъл.

Председателят на НС Ива Митева обаче добави редакция да се явят при покана в НС.

Бе решено още 2 минути да е въпросът на депутат към министър, а отговорът - три минути, за да се уеднаквят сроковете, сега отговорът е 10 минути.