Десислава Атанасова уважи днешния народен празник - 1 април, с декларация от парламентарната трибуна и поздрав към правителството.

И понеже днес е 1-ви април - Денят на лъжата, поздравяваме с празника българското правителство, заяви Атанасова, след като от ГЕРБ са установили, че от една година насам лъжата се е превърнала в норма.

Атанасова припомни обвинението към премиера, че е нарушил Конституцията и е подписал декларация с невярно съдържание. Така той бил започнал с лъжите още преди да влезе в политиката. Излъгал президента Радев, после и 700 000 български граждани, че "ще оправи живота им с магическа пръчка". 

Депутатите: Кирил Петков се скри на 1 април
Обновена

Депутатите: Кирил Петков се скри на 1 април

Премиерът Кирил Петков, вицепремиера и финансов министър Асен Василев, както и по-голяма част от изпълнителната власт ги няма за блиц контрола

"Оттогава насам всички се убеждават ежедневно, че имаме работа с отклонение, което, за да разберем, трябва да четем учебниците по психо-патология", заяви Десислава Атанасова.

Накрая Кирил Петков излъгал и системните партии БСП и ДБ да подкрепят (неговото) правителство и продължавал да "лъже безподобно".

Атанасова изброи - изборите, ББР, ДКК, три пъти бил излъгал и за Плана за възстановяване и устойчивост. Само в последните дни излъгал, че Планът за възстановяване е финализиран и че Урсула фон дер Лайен ще посети България, а днес говорител на ЕК го опровергал - "няма дата, няма окончателен вариант, планът не е готов за подписване.".

Кирил Петков стана и "кошаревски свидетел", замесвайки се в аферата с ареста на Борисов, обяви Атанасова.

Лъжата, обаче, не е патент само на Кирил Петков, констатират от ГЕРБ, а Десислава Атанасова открои от системното поведение на целия му т.нар- "А-отбор" - за вицепремиера Асен Василев и обещанията му за подпомагане за бизнеса, строителите, музейните работници, излъгал за бюджета и т.н.

Иносказателно и без имена, а назовани като "нападатели" Десислава Атанасова иронизира и останалите заместници и други министри в правителството на Петков - разпознаваеми Даниел Лорер, Калина Константинова, Христо Проданов, Гроздан Караджов и др.

Обстойна би критиката към вътрешния министър Бойко Рашков, наречен "ветеранът на отбора - завърналия се джедай". Той, докато лъжел за изядени хора, за чували, за подслушвания, за пачки, за кюлчета, за къщи, за списъци, за избори, изпуснал престъпността, но затова пък придобил 22 имота. 22 имота! Днес неговите подчинени излизат на протест, за да го уведомят, че вече не го признават за министър, защото ги излъга, че ще им увеличи заплатите. Този провален човек се опита да се откупи с един незаконен арест, при който извърши 10 закононарушения, които се наказват по 8 члена на Наказателния кодекс. Излъга, че може да арестува. Не може! Той и това не може!

Сериозно и без ирония Десислава Атанасова се опита да обясни за залата, че вчера Посолството на САЩ в България е опровергало Асен Василев, който разпространил неверни твърдения за участие на правителствени служители на САЩ в посредничество за сделка на българското правителство със съмнителни бизнесмени. "И това вече не е шега. Това е трагедия... Наши партньори в Европейския съюз и НАТО казват много ясно, че с тях и с тяхното доверие се злоупотребява." Това е удар срещу външнополитическия авторитет на България, убедена е Атанасова.

В края тя се обърна и към колегите си от БСП и от ДБ, за които знае, че се срамуват от "тези мошеници": "Не страшно да признаете, че сте се заблудили. Не е срамно да кажете, че съжалявате, че сте подкрепили една шайка, която е обещавала това, което сте искали да чуете, но която се е оказало, че никога не е имала намерение да спазва обещания, защото за тях думи като чест и достойнство не означават нищо.". От ГЕРБ очакват достойнство от Корнелия Нинова и министри, от Христо Иванов и Атанас Атанасов също.

Това правителство свърши, отсече Атанасова и призова: "Напускайте правителството и запазете достойнството на България... Запазете достойнството на страната си и приключете тази трагедия, колкото се може по-скоро. Оставка, аматьори!", почти извика в пленарна зала председателката на ПГ на ГЕРБ, а думите й бяха съпроводени от бурни аплодисменти от страна на депутатите от нейната партия.