Политици и представители на бизнеса обсъдиха основните параметри на икономическата криза, както и мерките, които предлагат представителите на управляващите и опозицията за справяне с последиците от световната икономическа криза.

В дискусията на тема "Българският проект - икономически приоритети в условия на криза: експортна политика; чуждестранни инвестиции; кредитна политика; капиталов пазар; еврозона; данъчна и бюджетна политики" в НДК участваха представители на БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, Движение "Напред", НДСВ, СДС и БНД.

Това е първата от поредица дискусии между политическите сили и бизнеса в навечерието на изборите. Форумът беше организиран от Българската стопанска камара, съобщи БНР.

Всички представители на политическите партии се обединиха около мнението за оставане на валутния борд във време на финансова и икономическа криза и се обявиха за влизането в еврозоната.

От опозицията поискаха намаляване на осигурителната тежест и се обявиха против големия бюджетен излишък и за ускорено връщане на ДДС.

От СДС предлагат намаляване на осигуровките на половина. Това ще осветли част от сивия бизнес и ще запази част от работните места, смятат от синята партия.

От НДСВ също видяха възможност за намаляване на социалните осигуровки. Йордан Цонев от ДПС обаче бе категоричен, че осигурителната тежест може да бъде намалена само при реформа в пенсионната система. От своя страна от ДСБ и СДС поискаха намаляване на ДДС ставките.

Тъмносините дори предлагат наказателна санкция за приходната агенция при забавянето на връщане на ДДС. Димитър Бъчваров се обяви против излишъка и дори предложи политика на контролиран бюджетен дефицит.

Мартин Димитров от СДС пък заложи на излишък от 1%, за да не стане страната ни по-рискова за чуждестранните инвеститори.

Петър Кънев от БСП бе категоричен, че трупането на излишък и в стабилните държавни резерви са ключови за България в този момент. В условията на криза той се обяви против намаляването на данъците.

Всички участници в дискусията се обединиха около запазването на валутния борд до влизането ни в еврозоната.