Страните от източния фланг на НАТО призоваха за засилено военно присъствие на САЩ в региона. Призивът се отправя преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

Букурещкият формат (Б-9), включва България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, проведе среща на 30 и 31 март в гр. Лудж, Полша.

За призива съобщава BBC, засега от Министерство на външните работи на България не бе изпратено официално съобщение, а на страницата на МВнР има лаконично съобщение, което припомня и утвърждава стари декларации на Б-9.

"Трябва да работим за увеличаване на американското присъствие в нашия регион и на източния ни фланг по отношение на войски и оборудване", е заявил румънският външен министър Богдан Ауреску след разговори с външните министри. "Ако разполагаме с надеждна отбрана, ще можем да сдържаме дестабилизиращото и напористо поведение на Русия", смята Ауреску, който е убеден, че това е "единственият език, който Русия разбира."

След разговорите в полския град Лудж министрите са обещали и по-нататъшна подкрепа за Украйна в отблъскването на руската агресия.

"Страните от Букурещката деветка са лидери, включително по отношение на мобилизирането на съюзници за по-смели действия, какъвто беше случаят с пребазирането на изтребители МиГ-29 или танкове", е заявил полският външен министър Збигнев Рау.

Българското външно министерство е публикувало кратка информация на сайта си за срещата, в която е участвал министър Николай Милков, съпроводена от няколко снимки. Не се дава информация за такава заявка.

"Страните от Б-9 препотвърдиха политическата и практическата подкрепа за Украйна. Поставиха фокус върху по-нататъчното укрепване на Източния фланг на Алианса в отговор на продължаващата руска агресия срещу Украйна. Специално внимание бе обърнато на изпълнението на стратегическите решения от Срещата на върха в Мадрид през юни 2022 г., както и на подготовката за предстоящата среща на министрите на външните работи в Брюксел през април и на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, през юли. Страните подчертаха също и важността на по-тясно сътрудничество по линия НАТО-ЕС", се посочва в прессъобщението.