България се намира в състояние на необявен квазипрезидентски режим, а парламетнарната демокрация е поставена под риск. Това заяви в заключителната си декларация в края на последното заседание на 48-то Народно събрание съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Трябва да си дадем сметка в какъв момент от развитието на нашата държавност се намираме. Това не е просто един парламент, който не е успял да излъчи кабинет и отива на избори, в което няма нищо драматично в една демокрация. Ние се намираме в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент не може трайно да произведе не просто моментни мнозинства, не дори скрити мнозинства, каквито имаше, но не смееше да застане пред хората. Българската парламентарна република трайно започна пред очите ни да мутира в един, очудващо, наличен в нашата конституционна система, модел, наследен от епохата преди 91-а година, в която парламентът беше сезонно законодателно събрание", заяви Иванов.

анкета

Каква оценка давате на 48-то НС

Виж резултати

Отличен, свърши много работа 4.6%

Добър, макар и да не излъчи кабинет 2.3%

Среден, много шум за нищо 9.6%

Слаб, и на хартия 19.3%

И оценка не заслужват 64.2%

По думите на лидера на "Да, България" в момента страната се намира в необявен режим на квазипрезидентско управление. "Това положение не е просто моментен куриоз, то говори за сериозно заболяване на нашата политическа система."

А защо пореден парламент се проваля в задачата си да излъчи правителство - диалогът се свеждал до приказки, а не до реален разговор за промени. Да не се говори за разделянето на властта на порции, а за поставянето й в твърдите рамки на върховенството на правото, призова Иванов. Именно гарантирането на върховенството на правото и липсата на усилия към постигането на такова пречи на диалога между политическите сили, подчерта още той.

ГЕРБ ни лишили от еврото, а ДБ и ПП ще спасяват парламентарна демокрация

ГЕРБ ни лишили от еврото, а ДБ и ПП ще спасяват парламентарна демокрация

ДБ: Дневният ред на парламента се диктуваше от ГЕРБ и може би дистанционно от Банкя

ДБ са влезли в 48-то Народно събрание с няколко ясни приоритета - че е изключително важно да има парламентарно управление, но не каквото и да е, а което поставя на първо място стратегически задачи като влизането ни в Шенген и еврозоната, както и ясната позиция по отношение на войната между Русия и Украйна. А именно подкрепата за Украйна не била военнолюбство, а предоставяне на гаранции за траен мир чрез усилия за спазване на международното право, заяви още народният представител.

Иванов обвини и партиите извън ДБ и ПП, че са жертвали членството на България в еврозоната, както и за неприемането на съдебната реформа чрез механизми за контрол на главния прокурор. И продължи - ДБ била "най-цивилизованата, най-конструктивната политичекса сила" в настоящия парламент.

ПП: Този парламент остава в историята като опозиция на бъдещето

ПП: Този парламент остава в историята като опозиция на бъдещето

Но мнозинството вън знаем, че можем да живеем по-добър живот