Премиерът в оставка Николай Денков проведе работна среща с върховният командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Филип Лавин. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Във фокуса на срещата бяха теми като дигиталната трансформация, иновациите и развитието на изкуствения интелект за целите на отбраната и сигурността. Двама дискутираха също значението на технологичното превъзходство на Алианса с оглед на съвременните заплахи и предизвикателства.

Министър-председателят подчерта последователната и амбициозна политика на правителството за модернизиране на българските въоръжени сили. По думите му е нужно да бъдат планирани инвестиции в сферата на сигурността и отбраната в дългосрочен план, така че те да бъдат релевантни и след 10 или 15 години.

Част от разговора между Денков и Филип Лавин бе и приносът на България в НАТО и по-специално за сигурността на Източния фланг. Премиерът изтъкна необходимостта от по-добра транспортна, дигитална и инфраструктурна свързаност в региона, която ще допринесе за по-голяма мобилност и повече сигурност.

Припомняме, че по-рано днес генерал Филип Лавин се срещна с началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Инвестициите в отбраната във фокуса на срещата Радев-Филип Лавин

Инвестициите в отбраната във фокуса на срещата Радев-Филип Лавин

Важно е полагането на усилия за привличането на млади хора в армията