"Мигрантската криза ще бъде дълга, защото за разлика от Ковид кризата, за която има ваксини, мигрантската криза е много трудна за управление. Тези незаконни мигранти са големият проблем, защото хората са поставени в условия на шантаж. Същевременно са без никакви условия, включително медицински. Стават преносители на зараза". Това каза кандидатът за народен представител от "Има такъв народ" Димитър Гърдев в "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR. Не за първи път той повдига въпроса.

Проблемът има и здравен аспект и трябва да се търси общоевропейско решение - изграждане на съоръжения по границата на Съюза, готовност от европейската гранична служба за изпращане на екипи за подпомагане на държавите, които са в момента на вълна, и подписване на ново споразумение с Турция.

Европа не може да си позволи втора мигрантска криза, предупреди ЕК

Европа не може да си позволи втора мигрантска криза, предупреди ЕК

Гърция и други държави искат задължително разпределение на бежанците сред държавите

Много са предизвикателствата пред външната ни политика, според него - черноморската криза, Западните Балкани и Северна Македония.

Гърдев посочи, че трябва да има активни действия Западните Балкани да бъдат интегрирани в структурите на НАТО и ЕС.

"Между България и Северна Македония има подписан договор, който те са подписали доброволно. четири години се оправдават. Това не е предварително условие, това е нещо, за което и двете държави са се съгласили", коментира той.

Гърдев е оптимист за проблема ни със Северна Македония и смята, че ще бъде решен по-бързо от конфликтите в Косово, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Списък с българските военни гробища в РС Македония да получат и в ЕС, искат от БГ платформа

Властите в Скопие се опитват да размият отговорността за военното гробище в гара Дреново

"Абсолютно недопустимо е да има дискриминация на българските граждани в Северна Македония. Имаме 120 хиляди души с български паспорт, те не могат да кандидатстват за държавна работа, ако не се откажат от това, че са българи. Единствената държава на земята, където е дискриминиран българинът, е Република Северна Македония", обясни кандидатът за народен представител.