България има нужда от независим кандидат за президент, който да обедини партиите вдясно от центъра, заяви председателят на Атлантическия съвет на България Димитрин Вичев пред news.bg.

Той посочи, че поведението на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" води страната към целенасочен хаос, който да създаде у гражданите негативни нагласи към партийната система и демокрацията и да доведе до подмяна на европейския тип парламентарна република с президентска власт по модела на путинова Русия.

ИТН предлагат кабинет и приоритети, ако някой се отметне, готови да върнат мандата

ИТН предлагат кабинет и приоритети, ако някой се отметне, готови да върнат мандата

Отговорността и моралът обаче повеляват суверенът да остане доволен

"Целта е Румен Радев да дойде като спасител с нова конституция", коментира Димитрин Вичев.

Той подчерта, че подобен развой би бил опасен за България и застрашава цивилизационния ни избор като част от евроатлантическата общност, затова не бива да се допуска Радев да спечели втори мандат.

По думите му, тласването на България към модел "ала Путин" би изпълнило със съдържание посланието от татуировката на Слави Трифонов, че "идва и води Ада след себе си".

Припомняме, експремиерът Иван Костов също отправи предупреждение, че демокрацията е застрашена. По думите му, ако и 46-ият парламент се провали със съставянето на правителство, това ще срине доверието в самата институция парламент.

"Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация", прогнозира Костов.

Експрезидентът Росен Плевнелвиев от своя страна предупреди, че мечтата на Кремъл е да се установи президентска република у нас.

Росен Плевнелиев: Мечтата на Кремъл е президентска република у нас

Росен Плевнелиев: Мечтата на Кремъл е президентска република у нас

Службите се обезглавиха за нула време от едно служебно правителство