Отговорността и моралът повеляват суверенът да остане доволен. Осъзнавайки отговорността си нашият кандидат за премиер Пламен Николов взе мандата.

Това каза в кратко изявление пред медиите зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след като делегацията на ИТН, която влезе при президентът Румен Радев прие мандата за съставяне на правителство. Иначе Йорданов започна коментара си с констатацията, че парламентът е пълен с противоречия.

Николов е доктор по философия на правото и икономиката, направи кратка автобиографична сводка на евентуалният нов министър-председател Йорданов. "Говори и три езика, вмятам го като закачка."

Николов, както и никой от представителите на ИТН не уточниха кога е била издигната кандидатурата на проектопремиера. Първоначално, поне според публикации в медийното пространство лицето, което е било предложено да оглави "Дондуков" 1 е бил Петър Илиев.

"Получих предложението, когато е нужно - в конституционно определеният срок", лаконичен бе Николов. Той не се ангажира със срок, в който ще представи номинациите за министри. 

Няколко са основните приоритета, които ще следва кабинетът на ИТН, ако бъде избран от Народното събрание. На първо място е приемането на Плана за възстановяване и устойчивост, подготовка за нова ковид криза, преизчисляването на пенсиите, а основен акцент остава желанието за въвеждане на мажоритарния вот. И още - "друго нещо, което за нас е много важно, е съдебната реформа", добави още той.

"Надяваме се в парламента да получим подкрепа за приоритетите ни, които много политически сили споделят, изрази надежда Тошко Йорданов, който посочи изрично "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън".

При хипотеза обаче, че бъде създаден кабинет, но някоя партия се отметне от общите приоритети, ИТН веднага ще върне мандата, добави той. "За нас властта не е на всяка цена", изтъкна втория човек в партията на Трифонов.

Пламен Николов от ИТН взе мандата
Обновена

Пламен Николов от ИТН взе мандата

Петима влязоха в президентството

След излизането от сградата на президентската администрация на ръководството на партия ИТН и номинираният за премиер Пламен Николов малобройна група протестиращи ги посрещна с викове: "Еничари". Част от тях са познати от протестите от миналото лято, начело с отец Дионисий. Полицаи едкортираха политиците, сред които е и Пламен Николов.

Снимка 541263

Източник: БГНЕС