Мечтата на Кремъл е да се установи президентска република у нас. Това предупреди в студиото на Нова телевизия Росен Плевнелиев, президент на България 2012 - 2017 г. Предупреждението му идва на фона на заявката на ВМРО и лидера им Красимир Каракачанов за промяна в Конституцията.

Рецептата за демокрация у нас е силни партии в Народното събрание, а не силен президент. Дълбоко се притеснявам от заявките на Каракачанов, заяви Росен Плевнелиев.

България е готова за президентска република, смята Юлиян Ангелов

България е готова за президентска република, смята Юлиян Ангелов

ВМРО не са обсъждали подкрепа за Радев за втори мандат

Изказването му влиза в контекста и на критиките му към служебното правителство на Стефан Янев - второто служебно правителство, сформирано от Румен Радев.

Сега убедено можем да кажем, че цялата власт в държавата е на президента русофил Румен Радев, заяви още Росен Плевнелиев по повод последната и поредна афера с подслушването и политическите трусове от последните дни.

Службите се обезглавиха за нула време от едно служебно правителство, което не би следвало да прави такива действия, категоричен бе Плевнелиев. Според него главният секретар на МВР бил уволнен абсолютно незаконно. Той обаче се застрахова в твърдението си, като посочи, че разполага за случая с информация само от медиите.

Когато бил действащият държавен глава, тогава не е получавал никога и по никакъв начин данни за подслушване, защото е незаконно. Цялата власт е ваша, цялата информация е ваша и дайте да накажем виновниците, призова Плевнелиев служебното правителство. Той обаче е скептичен, че факти и данни ще бъдат изнесени, така както се е случвало до този момент повече от 30 години - няма нито едно доказателство за подслушване, няма нито един осъден за това престъпление. "Да не вдигаме пушилки - наслушах се на такива обвинения... Моля ви, извадете доказателство", призова Плевнелиев.

ДАНС проверява думите на ген. Атанасов за подслушване на политици

ДАНС проверява думите на ген. Атанасов за подслушване на политици

Според него са подслушвани 32-ма политици

Плевнелиев вярвал, че патриотичните сили плюс ГЕРБ плюс Демократична България могат да извървят пътя до единението за влизане в Еврозоната. Сега обаче е изключително разколебан, защото вижда как тази негова мечта отива в небитието. Това се случва преди всичко заради нападките и недопустимите действия на "Демократична България", които нападат сестринска в ЕНП партия като ГЕРБ.

Вървим към втори мандат на президент русофил и популист, а служебният премиер се е превърнал в шеф на предизобрния щаб на Румен Радев за втори мандат, според Плевнелиев, който допълни: "Е, честито на Демократична България."

Даниел Митов: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на  Румен Радев

Даниел Митов: Служебното правителство се превръща в предизборен щаб на Румен Радев

Рашков се опитва да превземе службите

Плевнелиев разкритикува промените в Изборния кодекс, тъй като няма подготовка за провеждането им, а гласуването им в Народното събрание определи като яростно и в последната секунда. Държавният глава Румен Радев освен това изнудил и Държавен вестник да публикува през нощта промените - всичко това с цел определени политически субекти да се възползват. Плевнелиев обаче не посочи имена. Може да се очаква нов "Костинброд".

Той определи протестните партии като популистки и само с цел да вземат властта - президентът популист Румен Радев, "Изправи се! Мутри вън", Демократична България и "Има такъв народ".

Популистът русофил Радев получи цялата власт в държавата, притеснен Плевнелиев

Популистът русофил Радев получи цялата власт в държавата, притеснен Плевнелиев

Според него, ако се стигне до трети вот, ГЕРБ ще се върне на "бял кон"

Как така се случи, че и трите операции, които взривиха България и свалиха ГЕРБ и Бойко Борисов се случиха по едво и също време, запита Плевнелиев, като изреди - влизането на прокуратурата в президентството, дебаркирането на Христо Иванов на Росенец и записите с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Видеото с кюлчетата и пистолета в спалнята на премиера Бойко Борисов било заснето преди години, но защо не било показано по-рано, запита Плевнелиев. Тези съвпадения са много съмнителни.

Той призова политиците да спрат с измислените скандали и бруталното противопоставяне. Ние нямаме президент, Румен Радев не може да говори така - той е президент на всички българи, и на левия, и на десния политически спектър, включително и на избирателите на ГЕРБ. Когато абдикира от своите задължения и води битки с вдигнат юмрук, трябва да си дадем сметка, че се намираме в ненормална ситуация, категоричен бе Плевнелиев.

Президентът популист и трите популистки партии работят заедно, взеха властта и синхронизират действията си денонощно, отсече експрезидентът.

Агентите на Държавна сигурност изплуваха и те ни казват какво щяло да се случи на следващите избори, каза още Плевнелиев и допълни, че има много майстори на сцената, но въпросът бил какво щяло да се случи.

Стратег от президентството: Нови избори няма да доведат до по-голям хаос от този на ГЕРБ

Стратег от президентството: Нови избори няма да доведат до по-голям хаос от този на ГЕРБ

Проф. Александър Маринов определи предложението на ИТН като контрапункт на Борисов