Откриването на директен полет Техеран - София, повече възможности за бизнес контакти между Иран и България, развитие на транспортните коридори от Персийския залив до Черно море. Това са част от конкретните ангажименти, които са били обсъдени по време на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и иранския й колега Мохаммад Джавад Зариф.

Приоритет в развитието на двустранните отношения е сътрудничеството в търговско-икономическата област, сферите на транспорта, енергетиката, туризма и образованието. Затова още в края на тази година се предвижда създаването на съвместна икономическа комисия. Министър Захариева би искала да се ускори създаването на енергийна комисия и подписването на меморандум в сферата на туризма.

Министърът отбеляза, че за миналата година има около 28 000 ирански туристи, посетили България. Министър Захариева отчете, че са необходими усилия за разширяване на бизнес контактите между двете страни. Стокообменът за миналата година е бил в размер на 111 млн. щатски долара, но в сравнение с минали периоди, той е достигал 1 милиард долара.

По време на срещата е била обсъдена ситуацията в Близкия изток. По думите й трябва да се търсят възможности за решаване на конфликтите и сваляне на напрежението на масата на преговорите.

Министър Захариева посочи, че важно условие в тази насока е спазването на резолюцията на ООН за примирие и осигуряване на коридор за хуманитарна помощ. Обща цел е борбата срещу ИДИЛ и тероризма като цяло.

Вътрешният ни министър подчерта, че тероризмът е глобален проблем. От самоубийствените атентати загиват повече мюсюлмани, отколкото християни. "Това е феномен, с който трябва да се борим", заяви Захариева. Министърът изтъкна също така, че страната ни е поела от 1-ви септември 2017 г. функцията на европейското представителство в българското посолство в Техеран от Нидерландия.

Иранският й колега оцени разговорите, които е провел днес с председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев като "добри".

"Имаме добър капитал от 120 години отношения между двете държави, а зад това имаме много по-дълбоки връзки между двата народа", коментира той. Иранският външен министър Мохаммад Зариф изтъкна значението на коридора Персийския залив - Черно море. По въпроса за Близкия изток той също отчете, че е необходимо да се сложи край на военните действия в региона и да се намери политическо решение. По отношение на борбата с тероризма, Зариф посочи, че е необходимо да водят борба срещу културата на създаване на разделение между различни народи, за да може да се стигнем до краен резултат в борбата срещу тероризма.

Относно конфликта в Сирия и предстоящата конференция в Брюксел за възстановяването на Сирия, Зариф също изтъкна, че е необходимо политическо решение. От своя страна министър Захариева отчете, че форматът, в който трябва да се водят преговорите за Сирия, е Процесът в Женева под егидата на ООН. Тя отчете, че в Сочи се е постигнало не малко.

На въпрос за ядрената програма на Иран, Захариева изтъкна, че България и ЕС имат ясна позиция по отношение на споразумението за ядрената програма на Иран. По думите й тя е непроменена. Министърът подчерта, че разговорите за балистичната програма на Иран следва да е обект на друго споразумение, но споразумението, което вече е подписано, трябва да се изпълнява.

България иска сътрудничество с Иран в икономиката и енергетиката

България иска сътрудничество с Иран в икономиката и енергетиката

Задълбочаването на партньорството с Иран е от интерес и за Югоизточна Европа и ЕС, коментира Румен Радев

На въпрос за недопускането на правителствения самолет на министър-председателя Бойко Борисов да премине през въздушното пространство на Иран, иранският външен министър подчерта огромното си уважение към българския министър-председател Бойко Борисов. Той подчерта, че проблемът, който е бил създаден, е от техническо естество. "На връщане г-н Борисов премина през иранското въздушно пространство", уточни Зариф.