Ще се стигне до дефицит на дизелово гориво, ако бъде забранен износът на продукти, произведени от рафиренията "Лукойл Нефтохим". За това сигнализира служебният транспортен министър Христо Алексиев, който взе участие в заседанието на енергийната парламентарна комисия.

В нея трябваше да се гледат законопроектите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" за дерогацията за руския петрол и компенсациите за потребителите на горива, но двете точки отпаднаха, като остана единствено законопроектът на ДПС за пълна забрана на износ не само на петрол, а на произведените от него продукти. Припомняме, че според изпълнителната власт забраната се отнася единствено за износа на "черно злато", а продуктите, произведени в бургаската рафинерия, не попадат в тази категория.

В крайна сметка предложението на ДПС бе прието.

МФ държи на износа нефтопродукти - важно е за бюджета

МФ държи на износа нефтопродукти - важно е за бюджета

Уточнява, че рафинирани нефтопродукти изнесени за трета държава не попада под санкции

"Една пълна забрана за износ ще има тежки последствия за гражданите и бизнеса. България потребява над 3 милиона тона горива годишно, от които около 2.5 милиона тона са дизелово гориво, което се произвежда в рафинерията в Бургас", защити тезата си пред депутатите транспортният министър Христо Алексиев.

"Ние работим изцяло в духа на дерогацията. И в нейния дух е добре една част от износа да бъде позволен. И в залата казах, че България потребява 2,5 милиона тона дизел, за производството на който се преработва суров петрол. От тази преработка обаче излизат и редица други продукти - като керосин, мазут, които няма къде да се съхраняват и не могат да се пласират, защото няма търсене за тях или са забранени в ЕС. За да може да бъде приложена дерогацията, трябва да има възможност за износ на определени продукти. (...) Ако рафинетията затвори по технически причини, България няма откъде да внесе дизелово гориво", доразви позицията си министърът пред медиите в кулоарите на парламента.

Христо Алексиев настоява: В дерогацията ни няма изрична забрана за износ

Христо Алексиев настоява: В дерогацията ни няма изрична забрана за износ

Все пак ще има среща с ЕК за износа на петролни продукти от руски нефт

Все пак може би ще успеем да набавим нужните количества, но цената ще скочи изключително много, отговори на въпрос на News.bg той. "Може би говорим за цени от 5 лева и повече". Не уточни обаче, макар и попитан двукратно, очаква ли и значително повишение и при другите основни горива като бензин и пропан-бутан.

Освен това - при сценарий, в който "Лукойл Нефтохим" затваря, за каквото предупредиха от компанията (при условие, че се забрани износа на нефтопродукти), е логистично невъзможно да се внесат за кратно време нужните за бизнеса и гражданите количества дизел, посочи още той.

"Нашият законопроект цели спазване на европейските регламенти, законите на ЕС и дерогацията", подчерта в защита на обратната теза вносителят на законопроекта Рамадан Аталай.

"Когато ЕС налагаше ограничения за нефтопродуктите от Русия, тогава ние от ДПС бяхме тези, които казвахме на министъра на финансите (Асен Василев) да отиде до Брюксел и да иска дерогация. Тогава обаче не им казахме да заобикалят дерогацията", добави народният представител, подчертавайки, че от издействаното изключение следва да се възползват единствено българските граждани и бизнес.

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

ЕК потвърди, че България лобира за износа на руски петролни продукти

Комисията води "конструктивни разговори" със служебното правителство

"Имам призив към тези, които казват, че рафинерията щяла да затвори. Не, рафинерията няма да затвори, не плашете хората! В Германия, на остров Сицилия беше взет контрола над рафинериите. Ако "Лукойл" напуснат, ние ще предложим същото. Недопустимо е "Лукойл" да рекетира българското правителство", индиректно подкрепи идеята на ДПС и Ивайло Мирчев от "Демократична България", макар и да гласува "въздържал се" по него.

Драгомир Стойнев от БСП пък се възмути от това, че вместо държавата да се възползва от ситуацията, колегите му депутати искат сами да затворим рафинерията си. От ГЕРБ пък бяха изненадващо мълчаливи по въпроса. ПП, макар също да споделят позицията, че дерогацията е единствено за вътрешно ползване, съзряха редица неточности и пропуски в законопроекта на ДПС.

Асен Василев: Лукойл не може да поставя условия на държавата

Асен Василев: Лукойл не може да поставя условия на държавата

А дерогацията не е концерт по желание

Против забраната за износ се обявиха пък от Българската петролна и газова асоциация, както и от работодателските организации, чиито представители присъстваха на заседанието на Комисията по енергетика.