Надявам се, че до две години ще може да включим в движение още 25 нови трамвая. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й от утре по линия №18 тръгва първият от 13-те нови трамвая, като се очаква и следващите да се включат в движението поетапно.

Кметът подчерта, че трамваите са доста скъпи за разлика от тролейбусите и автобусите и затова малко по-бавно успяват да закупуват чисто нови возила.

Цената на един нов трамвай е над 3.3 млн. лв., посочи Фандъкова.

Тя отбеляза още, че продължават с модернизацията на наземния транспорт, заедно със строителството на метрото. По думите й това е една от най-важните мерки, с които може да се даде алтернативна и повече хора да влязат от автомобилите си.

Тече процедура за закупуване на още 25 нови трамвая. Три фирми са подали документи. Столичният електротранспорт прави процедурата. Средствата са осигурени от ОП "Околна среда", допълни още столичния кмет.

По отношение на новата линия на метрото, кметът поясни, че дейностите по 5 от страниците вече са приключили, като там вече вървят тестовете на влаковете.

Тя отбеляза, че очаква информация от диктора на "Метрополитен", че приключват и строителните дейности по останалите станции.

Фандъкова не се ангажира със срок кога всъщност ще тръгне част от третата линия на метрото.

Във връзка с повишаването на данъците на колите, тя подчерта, че по време на кампанията никога не е поела ангажимент да не се вдигат данъците.

Ако искаме да дишаме по-чист въздух, колите които замърсяват трябва да плащат повече, добави тя. 

Фандъкова отрече и слух за повишаване на цената на градския транспорт като заяви, че на този етап няма необходимост от това.