370 молби за закрила на непридружени деца са постъпили до 30 септември т.г. Само една трета от тях са записани в училище. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, която в София откри конференцията "Младите в Европа - по-добрата Европа".

Голяма част от непридружените непълнолетни и малолетни деца идват без родители. Те не познават хората, с които са пътували, не говорят езици. Децата са подложени на тежък психически натиск. Те нямат документи, напълно изгубени са и се превръщат в жертви. "Загиналите и пропъдени в изгнание деца не са статистика", категорична бе Йотова.

У нас има 1300 непридружени деца-бежанци, обяви Илияна Йотова

У нас има 1300 непридружени деца-бежанци, обяви Илияна Йотова

Позицията на Радев за санкциите към Русия не се е променила

В целия свят близо 50 милиона деца са били прокудени, а 28 милиона от тях са разселени от домовете си в резултат на конфликт, съобщи вицепрезидентът.

По данни на УНИЦЕФ, от 2016 г. всеки ден по две деца умират, бягайки от война. Общият брой на децата бежанци и мигранти, които бягат сами, се е увеличил пет пъти в сравнение с 2010 г.

През 2015-2016 г. над 300 хиляди непридружени или разделени от родителите си деца са регистрирани в 80 държави. За сравнение, през 2010 -2011 г. те са били 66 хиляди. Над един милион са децата бежанци в Турция, а непридружените деца са 92 % от тези, които пристигат в Италия.

"Според "Европол" 10 000 са безследно изчезналите деца от началото на бежанската криза", посочи вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова през 2013 - 2017 г. европейските политики са били насочени преимуществено към темата за сигурността, как да се прекъснат пътищата за миграция, как да се изграждат стени. "Много малко през тези години се говореше за това как ще посрещнем тези хора, които в голямото си мнозинство бягаха, защото търсеха сигурност и бъдеще за децата. Този голям разговор още не е започнал, надявам се да започне днес", коментира вицепрезидентът.

Йотова е категорична, че езикът на омразата може само да ражда омраза. Сред темите на конференцията са социалното включване на младите бежанци в образованието, пазара на труда и обществото, както и ролята на младежките организации в тази посока.

Дали сме закрила на над 1800 непридружени деца от конфликтни райони

Дали сме закрила на над 1800 непридружени деца от конфликтни райони

Настаняват се при подходящи условия в приемните центрове

"Децата са нашите най-естествени съюзници и трябва не само да ги пазим - ако им дадем оръжието на образованието, ценим ги, даваме им бъдеще, те ще се върнат към света на ценностите и човешките права и няма да стават лесна плячка на радикални елементи", заяви Йотова.

Създават Център за настаняване на непридружени деца бежанци

Създават Център за настаняване на непридружени деца бежанци

2 772 непълнолетни са били в центрове у нас за 2016 г.

Припомняме, вчера от БЧК обявиха началото на нов проект в подкрепа на мигрантите със статут, които са на територията на България. Специалисти ще помагат на чужденците да попълнят необходимите формуляри за издаване на документи, за регистрация на децата в училище, за отваряне на собствен бизнес. Професионални психолози ще оказват помощ на деца и възрастни, които имат посттравматичен стрес.