Ще се разкриват само до 35 избирателни секции в отделните държави. Това решиха депутатите, които окончателно приеха на второ четене промените в Изборния кодекс.

Именно този текст бе един от най-оспорваните. Управляващите внесоха изменения на изборното законодателство след президентското вето и неговото отхвърляне. Промените са в отговор на протестите на сънародниците ни зад граница. Управляващите смятат, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване дори за най-големите български общности.

Новият Изборен кодекс изнасилил Конституцията, гневни от ДПС

Новият Изборен кодекс изнасилил Конституцията, гневни от ДПС

Според тях се връщаме в предренесансовите времена за изборните права

Вносители на измененията бяха 47 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Български демократичен център.

Съгласно промените навсякъде зад граница ще се разкриват до 35 секции. Необходимите заявления за разкриване на изборна секция извън дипломатическите и консулските представителства в чужбина са 60.

Депутати от ДПС и независимият народен представител Лютви Местан възразиха срещу ограничението на броя на секциите. Те смятат, че текстът засяга правата на българите в Турция.

По време на дебатите от ДПС обявиха, че с промените се връщаме в предренесансовите времена за изборните права. Новият Изборен кодекс бил изнасилил Конституцията, скочиха те. 

Секциите ще се разкриват с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това ще става по преценка на ръководителите на дипломатическите ни мисии, които трябва да изпращат предложението си не по-късно от 25 дни преди изборния ден.