Хората се чувстват излъгани от намалението, заяви председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Затова от комисията решихме да разясним как точно се случва намалението и как върви връщането на надвзетите суми.

Най-големият потребител на природен газ е "Топлофикация- София". Именно на нея са и най-много възстановени суми в сравнение с останалите топлофикационни дружества, стана ясно от отчета на КЕВР.

Енергийният министър Теменужка Петкова изтъкна, че предоговарянето на цените на газа е успех за потребителите и бизнеса. 195 милиона лева вече са възстановени от "Булгаргаз", стана ясно от думите й. В ход е връщането и на останалите средства. В 30-дневен срок, след като парите стигнат до дружествата, те ще направят изчисление колко трябва да възстановят на потребителите.

От „Булгаргаз“ очакват „Топлофикация София“ да се разплати до месец

От „Булгаргаз“ очакват „Топлофикация София“ да се разплати до месец

Задълженията са около около 125 милиона лева

От "Булгаргаз" обясниха, че за пет дни са изчислили колко пари трябва да бъдат върнати на клиентите си. На 9 юни е започнало възстановяване на надвзетите суми. От столичното парно обясниха, че вече е създадена организация и се работи интензивно по изчисляване на сумите, които хората ще получат обратно. Част от потребителите ще знаят още през юли колко ще им бъде възстановена сумата.

Тези на прогнозен отчет ще имат информацията в средата на юли. Могат да обжалват през август и след това ще е ясно колко ще им се възстанови. До края на септември възстановяването на парите да е приключило, са намеренията на "Топлофикация- София".