От "Топлофикация София" обявиха, че до месец се очаква да погасят всичките си просрочени задължения към "Булгаргаз". Това заяви в интервю за БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

По думите на Павлов задълженията на топлофикационното дружество сега са около 125 милиона лева. Те са след като "Булгаргаз" си прихвана сумата, която трябваше да възстанови след поевтиняването на газа със задна дата.

Припомняме, навръх 3 март бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.

Заради поевтиняването на газа, на 20 март от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.

"Бяха прихванати близо 60 милиона лева. Те ще се опитат да намерят финансиране, с което да се погасят всички задължения към "Булгаргаз", каза Павлов. По думите му от "Топлофикация" са ги уверили, че разговорите с финансиращите институции са в много напреднала фаза и очакват да си погасят пълния размер на задълженията в рамките на месец.

Газовата ни компания вече е възстановила 195 милиона лева на повечето си клиенти. Общо сумата, която трябваше да върне "Булгаргаз" след преизчисляването на цените на газа, беше 202 милиона лева.

Николай Павлов съобщи още, че потреблението на газ е паднало с над една четвърт от началото на годината в сравнение със същия период на миналата година заради извънредното положение заради коронавируса и топлата зима.